Protirestituční režisér: Ukradli to s pomocí politických prostitutek. Nenecháme je, dokud to nevrátí

14.11.2013 20:05

JINÝMA OČIMA Režisér a dokumentarista Václav Dvořák, který se výrazně angažuje v boji proti církevním restitucím, pro ParlamentníListy.cz mluví o volebním výsledku či neschopnosti ČSSD vytáhnout v kampani výrazná témata. Dvořák také ostře zkritizoval Českou televizi, ta prý jen lže a manipuluje. Církevní restituce stále považuje za krádež, kterou bude prý nutné napravit. Strany, které zákon prosadily, Václav Dvořák tituluje jako politické prostitutky.

Protirestituční režisér: Ukradli to s pomocí politických prostitutek. Nenecháme je, dokud to nevrátí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Dvořák

Podle Václava Dvořáka nedávné volby předvedly, jak čeští voliči stále, dokonce chronicky, volí proti svým vlastním zájmům. „Levice výrazně oslabila. Troufám si říct, že v českém politickém spektru vlastně žádnou vpravdě levicovou sílu momentálně nevidím. Komunisté sbírají protestní hlasy, ale vzpomínky na dobu, kdy byli u moci a chovali se jako násilnická nedemokratická sekta, mnoho lidí od nich odpuzují. Ztráta hlasů sociální demokracie byla předznamenána neschopností formulovat jasnou levicovou alternativu,“ je přesvědčen Dvořák.

„Výroky typu: pokusíme se dohodnout s církvemi, živnostníci jsou paraziti systému, snížíme poplatky za pobyt v nemocnicích pro děti, to jsou jen dílčí problémy, někdy dokonce falešné. Jsou potřeba zásadnější změny než kosmetické úpravy nehospodárného, nefunkčního a nedemokratického režimu, který u nás vládne a který rozbíjí lidskou soudržnost ve společnosti,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Martin Komárek, advokát protinárodní politiky

Dnešní sociální demokracie prý prostě není žádnou pořádnou alternativou. „Napravo také nevidím žádnou opravdu pravicovou stranu. Kmotrovská ODS, marketingový projekt TOP 09, to přece není žádná slušná pravice. A Machovi Svobodní jako autentická pravice se do sněmovny nedostali,“ konstatoval Václav Dvořák.

„Na scénu vtrhla nová uskupení, ve kterých se vlastně nikdo moc nevyzná. Myslím, že ani jejích lídři se sami v sobě nevyznají. Formulují svůj program až po volbách a přesto je lidé volili. Z toho je vidět ta velká touha po změně. Nové strany asi moc pevné nebudou a mnozí jejich poslanci začnou svoje stranické sekretariáty brzy pěkně zlobit. Pro mě je komické, že v jedné straně jsou dva novináři – jedna bojovnice s korupcí, osoba statečná a rovná a vedle toho tón této straně udává oficiózní komentátor, který dělal celou dobu advokáta asociální a protinárodní politiky,“ kritizuje dokumentarista nového poslance ANO a bývalého novináře Martina Komárka.

Rakovina korupce, neschopnost, nekompetence… to je prý státní správa

Kdyby se prý novým stranám podařilo přivést do života dobrý zákon o státní správě a obecném referendu, byl by to podle Dvořáka sice malý, ale přece jen pozitivní posun.

„Dobrý zákon o státní správě musí přinést očištění ministerstev od neschopných, nekompetentních lidí, které si tam různé strany během posledních 22 let postupně nastrkaly. Většinou to bylo za odměnu a nyní tihle lidé blokují místa pro kompetentní a schopné a způsobují přebujelost státní správy a její nevýkonnost. Zákon měl by otevřít ve státní správě prostor mladým lidem, čerstvým absolventům, kteří ještě nejsou zasaženi tou českou rakovinou korupce, poklonkování, bázně a neschopnosti,“ míní jednoznačně Václav Dvořák.

Kvalitním zákonem o lidovém hlasování má podle svých slov na mysli to, aby referendum bylo reálně vyvolatelné bez zbytečných překážek, a aby při nadpoloviční účasti oprávněných voličů byly jeho výsledky pro politiky závazné. Opravdu závazné. „A v tom zákonu by mělo také stát, že ke stejnému tématu se nesmí referendum opakovat dřív než za 9-10 let. Žádné stálé opakování hlasování, až se dosáhne výsledku, jaký mocipáni chtějí, jako to například dělala Evropská unie v Irsku,“ vypočítává.

Miliony voličů nelze zkorumpovat jako pár poslanců

„Lidové hlasování by se mohlo vypisovat ke všem otázkám, ke kterým se lidé budou chtít vyjádřit a rozhodnout. Žádné omezení o tématu referenda! Například, že o daních ne, o dluhu ne, o armádě ne, o euru ne, o našem členství v EU, NATO ne. Podobná omezení by lidové hlasování nemělo mít. Samozřejmě že takový zákon bude představovat velkou změnu českého politického systému a poslancům a lobbistům se nikdy líbit nebude. Je přece těžší podplatit 2-3 miliony voličů než 100 a jednoho poslance. Takové referendum bude pro posílení demokracie a omezení korupce přínosem,“ má Dvořák jasno.

Ten se vrací i k volebnímu výsledku ČSSD, který byl nejnižší v moderní historii strany. Celé vedení ČSSD mělo podle Václava Dvořáka jednoznačně odstoupit. „A to myslím celé vedení strany, protože volby zpackali. Na ulici ležela silná témata a oni je prostě nezvedli a místo sociální demokracie to udělali jiní. Ta strana je uzavřená vlastní staleté historii i novým myšlenkám, novým lidem. Kariéru tam dělají bezvýrazní jedinci, povahou úředníčci. Co se od nich dá čekat? Lidé si od voleb slibovali mnohé a teď budou zase naštvaní, změna na obzoru žádná,“ sděluje ParlamentnímListům.cz.

Exekutoři, spekulanti a šejdíři říhají blahem

„Máme tu přes 1,6 milionu lidí pod hranicí chudoby a přitom mnozí z těch lidí chodí do práce, ale ta je mizerně placená. V mnoha podnicích se s lidmi zachází nedůstojně. Důchodci se stávají kořistí lidských hyen, přitom potřebují jistoty a bezpečí. Soudnictví je pomalé a podle některých rozsudků prolezlé korupcí a politickými mafiemi. Mladí lidé opouštějí školy a neseženou zaměstnání. Rasové napětí stoupá. Životní prostředí dostává stále zabrat, na Ostravsku to je katastrofa. Přes 17 000 firem utíká z republiky se svými daněmi, roční daňová ztráta je podle odhadů minimálně 50 miliard, a přitom mnohé z nich dostávají dotace a státní zakázky. Exekutoři, advokáti, spekulanti, šejdíři všeho druhu a majitelé fotovoltaických elektráren, majitelé akcií na doručitele, ti všichni říhají blahem,“ účtuje drsně Dvořák.

Eurohujeři podle něho vysávají rozpočty blbostmi a propagují jednu vnucenou eurohloupost za druhou. „Peníze ze sociálního a zdravotního systému tečou jako z cedníku, ale změna k lepšímu nás s nastupujícím vládním manšaftem čeká těžko. Co si potom lidé o naší demokracii pomyslí? Komu příště dají hlas? A jsem moc zvědav, jak Bohuslav Sobotka bude prosazovat priority programu ČSSD ve vládě, kdy s ním koalici nejspíš vytvoří více méně nevypočitatelné strany, které ale uměly oslovit potencionální voliče ČSSD lépe než on s Chovancem a jejich partou,“ uvádí Václav Dvořák, který souhlasí s tím, že Sobotka po volbách nerezignoval. Jeho povinností jako šéfa strany je sestavovat vládu.

Bonzák Chovanec a lánská past na Haška

Dokumentarista a režisér se také pozastavuje nad smrští, která byla spuštěna po tzv. lánské schůzce u prezidenta Zemana. „Všimněte si, kdo navrhl, aby schůzka byla tajná? Kdo o ní první veřejně promluvil, kdo to bonznul? A kdo pak zůstal za odměnu ve funkci a má plnou důvěru předsedy?“ naráží na místopředsedu ČSSD Milana Chovance.

„Myslím si, že schůzka v Lánech byla past na Haška a ty ostatní. Jestliže se ale politik nechá vlákat do pasti, a Hašek se do ní vlákat nechal, když nesmyslně zatlouká a zatlouká a pak to samozřejmě praskne, tak je jeho věrohodnost pryč, a to je v politice podstatné. Mě osobně mrzí odchod doktora Tejce. Považuji ho za slušného a přitom schopného politika a těch je málo, nalevo i napravo,“

Ve stranickém sporu, který zatím uzavřelo nedávné jednání ÚVV ČSSD, hrál významnou roli Jiří Dienstbier, který má podle některých členů sociální demokracie blízko ke Karlu Schwarzenbergovi a jeho názorové skupině. S tím souhlasí i Václav Dvořák.

Úvahy o převzetí moci v ČSSD Kalouskem jsou prý na místě

"Že má Dienstbier blíž k TOP 09, než k prezidentu Zemanovi je jasné. Mnohokrát to dokázal. Že je víc individualista než solidární a disciplinovaný sociální demokrat, to se dá také lehce poznat. Lidi si samozřejmě všimli, jak byli Kalousek i Schwarzenberg očividně spokojení s vývojem, když Sobotka začal stranu rychtovat. Takže úvahy o možném budoucím převzetí moci v ČSSD ze strany Dienstbiera a Kalouska jsou na místě,“ je přesvědčen.

V povolebním vývoji prý může překvapit hnutí ANO, přestože pro Dvořáka není příliš čitelné. „Tomio Okamura je pro mne docela čitelný, Andrej Babiš a jeho lid moc ne. Babiš, Komárek, Stropnický, Jourová – to je určitě pravice. Dobrým šafářováním státu se dá ušetřit a to stačí, jenom proboha žádné zvyšování daní. A vedle nich je v té samé straně například paní Lorencová, odvážná novinářka, která se angažuje proti mafiím a takovým bezcitným vydřiduchům, jako je Bakala. To mi moc dohromady nejde. Ale mohou určitě překvapit. Zaregistroval jejich úvahu, že by šlo v chystané koalici vyměnit lidovce za Úsvit. To sociální demokracii ani nenapadlo a přitom by to byl posun dobrým směrem. Uvědomují si to vůbec?“ ptá se Dvořák.

„Vyřešilo by to i revizi toho zatraceného zákona o církvích. Určitě by se dala podstatně změnit i politika směrem k médiím veřejné služby, která jsou už 22 let ve velkém okupována lidmi, kteří manipulují, šíří lži a cenzurují a dělají politiku, místo aby sloužili všestranné informovanosti a demokratické diskusi,“ pouští se režisér tvrdě do práce České televize.

Politické prostitutky vykradli zemi, to se musí napravit

Václav Dvořák patří spolu se spisovatelkou Lenkou Procházkovou k vytrvalým bojovníkům proti církevním restitucím, které podle něho bude třeba vyřešit novým, pokud možno ústavním zákonem.

„To, co ODS a TOP09 a pár dalších politických prostitutek ukradly, budeme muset vrátit zpět do rozumnějšího režimu, ale cestou zaznamenáme nenávratné ztráty. Už se tak koneckonců děje, Benešovy dekrety jsou prolomeny. Není nadále možné, aby se stát staral o památky, které ‚vlastní‘ církevní subjekty, aby jako dosud platil charitu a školství a církve si tady za ukradené peníze a pozemky klidně šířily bludnou indoktrinaci, a aby vyváděly peníze mimo republiku,“ říká nyní Dvořák.

„Mimochodem v Polsku ani v Maďarsku, a že to jsou země, ve kterých katolická církev patří k národní identitě, ani v těchto zemích nedošly tzv. ‚církevní restituce‘ tak daleko, jako u nás - v zemi neorganizovaných věřících a bezvěrců. V tomhle smyslu ČSSD zklamala už před volbami a při volbách neuměla jasně formulovat cestu nápravy. Tvrdili, že se s tím zákonem nedá nic dělat, pouze upravit a domluvit se s církvemi. Veřejně odmítli referendum k této věci. Tak ČSSD zbylo poměrně málo věrných voličů a není se co divit. Náš stát chce změny systémové a ne kosmetiku. My tu potřebujeme do mnoha narostlých nádorů pořádně říznout, vymačkat je, a ne oplachovat teplou vodou. Pro nás boj nekončí. Nepřestaneme, dokud státu nevrátí, co ukradli,“ uzavírá nesmiřitelně komentář pro ParlamentníListy.cz Václav Dvořák.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…