Protiruská koalice se prý rozpadá. Prestižní německý časopis oceňuje Putinův tah

22.06.2016 21:19

Ruský prezident Vladimir Putin předvedl dobrý tah. Ačkoli z ekonomického hlediska tahá s EU za mnohem kratší konec provazu, přiměl Německo a Francii uvažovat o tom, že EU změní postoj k protiruským sankcím. Faktem přitom je, že evropské sankce Rusko bolí, zatímco ty ruské Evropané skoro necítí. V tomto smyslu se vyjádřil německý týdeník Der Spiegel.

Protiruská koalice se prý rozpadá. Prestižní německý časopis oceňuje Putinův tah
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

Kremelský pán Vladimir Putin přišel na ekonomickém fóru v Petrohradě s nabídkou. Rusko bude podle prezidenta ochotné zrušit sankce vůči EU, na které si notně stěžují čeští zemědělci. Ale nebylo by to zadarmo. Napřed by měla Ukrajina naplňovat krok dohod z Minsku. Vladimir Putin tím docílil toho, že EU bude víc tlačit na Ukrajinu, ačkoli i Rusko přistupuje k minským dohodám vlažně.

Německý týdeník Spiegel k tomu také poznamenal, že Rusko sankcemi trpí mnohem víc než EU těmi ruskými. „Putinova nabídka zněla jako rozumný kompromis – velkorysý, reálně je ale vše vzhůru nohama. Zatímco evropské sankce ruskou ekonomiku citelně zasáhly, ruské sankce eurozóna sotva pocítila. Kromě toho je Moskva stále hlavní překážkou k dosažení míru na Ukrajině a Putin, který aplikoval na východní Ukrajině hybridní válku, zkouší jen triky vůči zbytku světa,“ píše serveru německého týdeníku.   

Celý text v němčině naleznete zde.

Z Německa, Francie a Itálie přesto zaznívají hlasy, že by se o Putinově nabídce mělo jednat, což ukazuje, že se drolí evropská jednota vůči Rusku. Jistého pokroku v dohodách z Minsku prý bylo podle některých politiků dosaženo a je dobré ukázat Rusku vlídnější tvář. Ústupky by prý Moskvu mohly motivovat k dalšímu naplňování dohod.

Před podobnými myšlenkami ale důrazně varuje Konstantin Kholodilin, expert na Rusko z Německého institutu pro ekonomický výzkum (DIW). Ten poznamenal, že Putin jen těžko změní politické směřování země, sankce mu slouží především k tomu, aby Západ vykreslil jako nepřítele, a odvedl tak pozornost vlastních lidí od problémů v Rusku.

„Stručně řečeno, v tuto chvíli lze očekávat, že EU prodlouží protiruské sankce o dalšího půl roku, za postup Ruska vůči Ukrajině. Avšak je stále obtížnější dosáhnout v této věci evropského konsenzu. Několik zemí včetně Německa, Francie a Itálie naznačuje ochotu ke kompromisům, zatímco jiné státy volají po prosazování tvrdé linie vůči Moskvě. Ruský prezident si je toho vědom a umí toho využít,“ uzavírá týdeník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…