Protitotalitní ústav rozděloval Ceny Václava Bendy. Dostalo se na sedmnáct disidentů

14.11.2013 18:46

Celkem 17 osobností letos získalo Cenu Václava Bendy za aktivní účast v boji s nacistickým či komunistickým režimem. Jména laureátů ceny, kterou pátý rok uděluje Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), byla zveřejněna na slavnostním vyhlášení v rezidenčních prostorách primátora Hlavního města Prahy.

Protitotalitní ústav rozděloval Ceny Václava Bendy. Dostalo se na sedmnáct disidentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová

Ocenění se dočkal například Ivan Binar, současný předseda Obce spisovatelů, který dvacet let jako redaktor působil v Radiu Svobodná Evropa. Ceny putovaly i do rukou výtvarníků, například malířce Julianě Jirousové, manželce básníka Ivana Jirouse a signatářce Charty 77. Cenu Václava Bendy dostal také další malíř Josef Sýkora, který jako věřící odmítal přístup komunistického režimu k církvím a v 50. letech byl za to odsouzen k 16měsíčnímu vězení.

Ústav pro studium totalitních režimů rovněž ocenil katolické duchovní Josefa Cukra a Jaroslava Karla, kteří strávili dlouhá léta v komunistickém vězení. Karl přitom sdílel celu mimo jiné s budoucím československým prezidentem Gustávem Husákem. Cenu Václava Bendy získali také polská rodačka žijící ve Švédsku, umělecká fotografka Joanna Helanderová a zemědělec Jan Pecka, který 16 let ukrýval na svém statku odbojáře Václava Jakeše. O účasti na slavnostním ceremoniálu uvažovala také oceněná nizozemská teoložka Hebe Charlotte Kohlbrugge, která se letos dožívá 99 let. Nakonec cestu neabsolvovala a cenu převezme na českém velvyslanectví v Haagu.

Ocenění předávali ředitelka ÚSTR Pavla Foglová a pražský primátor Tomáš Hudeček, přičemž devět cen bylo uděleno in memoriam. Udělení se nedožili legionář Zdeněk Vltavský, novináři Zdenek Slouka a Josef Veverka, četník Jaroslav Franc, evangelický duchovní a voják Ján Michalec a Věra Jirousová. Do této skupiny patří rovněž šlechtic a diplomat František Schwarzenberg, strýc současného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, a někdejší československý reprezentant v běhu na lyžích Cyril Musil s manželkou Růženou.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…