Protřelý expert: Putin vítězí. Trump mu dává přesně to, co chce. Ne, nejde o sankce

16.02.2017 10:05

Plán ruského prezidenta Vladimira Putina perfektně vychází; od Spojených států zatím dostal přesně to, o co usiloval. Navíc ho to vůbec nic nestojí, píše Bloomberg.

Protřelý expert: Putin vítězí. Trump mu dává přesně to, co chce. Ne, nejde o sankce
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Michael Flynn byl kvůli svému kontaktu a neúplným informacím, které o něm dal svým nadřízeným, nucen rezignovat na svou pozici bezpečnostního poradce prezidenta Donalda Trumpa. V očích veřejnosti tak navždy zůstane tím „člověkem, který musel odejít, protože byl příliš blízko Rusku“.

Od teď by tedy mělo být americkému prezidentu, a s ním i celé jeho administrativě, jasné, že „jakýkoli náznak spolupráce s Ruskem bude nafouknut médii do neuvěřitelných rozměrů a vzápětí použit proti Bílému domu. Při takovéto konstelaci není tedy příliš pravděpodobné, že by se Trump v nejbližší době obrátil na Rusko a pokusil se s ním spolupracovat například při řešení problémů na Blízkém východě“, píše Bloomberg.

Ruský prezident Vladimir Putin je podle autora článku „příliš zkušený a příliš protiamericky orientovaný na to, aby od Spojených států očekával vřelý přístup k Rusku“.

Vladimir Putin a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov byli vůči nové americké prezidentské administrativě vždy zdrženliví a většinu otázek na jakékoli téma týkající se Donalda Trumpa odmítali komentovat.

Ještě předtím, než proběhl první telefonní rozhovor mezi prezidenty obou velmocí, převládal názor, že se Donald Trump pokusí o zrušení amerických sankcí proti Rusku. To se ovšem nestalo a Vladimir Putin toto téma údajně při rozhovoru se svým americkým protějškem ani nevzpomněl.

„Oficiální pozice Moskvy spočívá v tom, že Rusko debatu o zrušení sankcí iniciovat nebude, jelikož mu sankce neznemožňují pokračovat v dialogu o zájmech Ruské federace. Nedávno se také rozšířila zvěst o tom, že Rusko zvažuje vydání Edwarda Snowdena americkým tajným službám, ovšem ani k tomu zřejmě nedojde,“ uvádí Bloomberg.

„Putin neusiluje o to, získat z krátkodobé perspektivy nějakou výhodu tím, že Spojeným státům nabídne nějaký ‚dárek‘. Moskva hraje hru dlouhodobějšího rázu, ve které mu Donald Trump i současné protiruské zájmy Washingtonu výrazně hrají do karet.“

Putinův hlavní problém se Spojenými státy se týká jejich vojenské a politické angažovanosti v mnohých zemích světa, zejména pak v těch, které přímo sousedí s Ruskem. Trump se vyslovuje pro izolacionismus a o narušování ruské sféry zájmů nestojí.

„Ruský prezident testuje Trumpovu upřímnost tím, že podporuje eskalaci bojů na východě Ukrajiny bez toho, aniž by se tam Rusko přímo angažovalo. Zdá se, že Spojené státy tato situace nechává chladnými, kromě rutinních proslovů v Radě bezpečnosti OSN. Pokud bude vše pokračovat v tomto trendu, přispěje to jen k naplnění ruských zájmů,“ uvádí Bloomberg.

Hlavní problém, kterému podle autora Spojené státy v souvislosti s Ruskem čelí, se týká toho, že jejich apriorně protiruská pozice jim brání v sledování svých vlastních zájmů. Jakýkoli manévr Trump ve spojitosti s Ruskem učiní, bude nakonec nějakým způsobem použit proti němu jako důkaz toho, že je ovládán z Moskvy.

Z celé této situace nakonec nejvíce profituje jeden muž – Vladimir Putin, který si užívá „veškerých výhod spojených s Trumpovou administrativou bez toho, aniž by za ně musel zaplatit ústupky ze strany Ruska“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…