Prouza: Nekula „nebyl obdařen“ schopnostmi

15.06.2023 9:42

MONITORING SÍTÍ Prezident Svazu obchodu Tomáš Prouza se vyjádřil ke konci ministra Zdeňka Nekuli (KDU-ČSL) na Ministerstvu zemědělství. Nešetřil vůči němu kritickými slovy. Ale za jednu věc ministrovi poděkoval. A popsal, na co by se měl zaměřit nový ministr.

Prouza: Nekula „nebyl obdařen“ schopnostmi
Foto: Repro Twitter
Popisek: Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Prouza na twitteru připomínal, že pětikoaliční vláda premiéra Petra Fialy slibovala, že podpoří malé a střední zemědělce a zahájí proces deagrofertizace Česka. Podle Prouzy šlo o poměrně ambiciózní úkol, který z pohledu prezidenta svazu vyžaduje jak hluboké znalosti celého problému, tak i politický cit a jistý výtlak k tomu onen cíl vlády prosadit. A Zdeněk Nekula podle Prouzy nebyl v tomto směru dostatečně obdařen.

„Ministerstvo zemědělství pod odcházejícím ministrem v těchto tématech bohužel moc nepokročilo a příliš nepřispělo ani k modernizaci produkce potravin v Česku. Pevně proto věřím, že nový ministr dokáže znovu k jednomu stolu posadit všechny, kterých se tato témata týkají, a konečně se zaměříme na to, co skutečně posílí české zemědělství a potravinářství a zlepší kvalitu i dostupnost českých potravin, uvedl Prouza na adresu budoucího ministra Marka Výborného.

Zároveň za jednu věc odcházejícímu Zdeňku Nekulovi poděkoval.

„Zároveň chci Z. Nekulovi poděkovat za jednu věc. Díky němu má Úřad pro ochranu hospodářské soutěže velmi robustní databázi cen v celém výrobním řetězci a nový ministr tak bude mít dobrou datovou základnu pro práci na podpoře větší konkurence a pestrosti nabídky potravin,“ napsal Prouza na twitteru.

Tomáš Prouza promlouvá

Nakonec konstatoval, že nový ministr Výborný by se měl zaměřit na problém narůstajícího počtu obézních lidí v Česku a měl by napomoci tomu, aby na českém trhu bylo k dispozici více ovoce a zeleniny.

„Bylo by dobré, pokud by MZe aktivněji přistoupilo k problematice veřejného zdraví a zejména rostoucí obezity české populace. Složení a kvalita stravy, dostupnost ovoce, zeleniny a alternativních potravin na rostlinném základě v řešení tohoto problému budou hrát velkou roli,“ uvedl Prouza.

Tomáš Prouza promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …