Prouza v ČT nadával Britům, až ho Jakub Železný musel krotit. A proč se máme těšit na Brexit?

30.01.2019 8:07

Theresa Mayová je zcela nedůvěryhodný partner, Boris Johnson poslední dva roky jen v jednom kuse lže. Bývalý eurotajemník Sobotkovy vlády Tomáš Prouza rozjel ve studiu Událostí, komentářů ČT takovou protibritskou tirádu, že jej musel krotit i moderátor Jakub Železný.

Prouza v ČT nadával Britům, až ho Jakub Železný musel krotit. A proč se máme těšit na Brexit?
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

Jedním z témat, která v úterý sledovala celá Evropa, bylo další hlasování britských poslanců o brexitu. Poslanci zavázali vládu, aby usilovala o změnu dohody zejména v otázce hranic s Irskem. Evropská unie však ústy prezidenta Tuska jakékoliv další otevírání dohody odmítla.

Anketa

Schvalujete práci ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

6%
94%
hlasovalo: 16991 lidí

Do studia vedle viceprezidentky hospodářské komory Ireny Bartoňové Pálkové, která rozebírala především dopad na české firmy, dorazil i Tomáš Prouza, někdejší státní tajemník pro EU a jeden z nejznámějších obhájců Bruselu a jeho postojů. Dnes vystupuje jako předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu.

To, k čemu britští poslanci zavázali premiérku Mayovou, ji podle Prouzy staví do zcela nemožné pozice, ve které nemá alternativní návrh. „To dnešní hlasování nepřineslo vůbec nic nového,“ kritizoval Brity.

„Takže Theresa Mayová zůstává velmi nedůvěryhodným partnerem,“ pustil se přímo do premiérky. „Ona není schopna garantovat, že když na něco podá ruku, tak to dokáže prosadit.“

Tato slova už byla moc i na moderátora Jakuba Železného, který Prouzu taktně upozornil, že v demokratického systému si ministerští předsedové nemohou dělat, co se jim zlíbí. „Asi bychom férově měli říci, že ona to nemá úplně ve své ruce,“ zdůraznil.

Pak se Prouzy vyptával, zda podle něj bude docházet k přesunům sídel velkých firem z Londýna do EU.

„Boris Jonson pořád říká, že se všechno vyřeší. Přitom Boris Johnson už dva roky kontinuálně lže britským občanům, a tohle je další lež. Protože pokud dojde k tvrdému brexitu, tak Británie utrpí víc než Evropa,“ hrozil.

Britové podle Prouzy přijdou o řadu možností. „Nám zůstane ten 450milionový evropský trh,“ těší se.

Železný se pak s obavou vyptával, zda jako milovník čaje přijde po brexitu o skvělý anglický čaj. Prouza ale pojal odpověď zcela jinak: „Spíše se ptejte, co získáme. Získáme řadu chytrých Čechů, kteří dnes pracují ve Velké Británii, a teď budou mít důvod se vrátit,“ plánoval.

Železný se nedokázal zdržet údivu, proč by se někdo stěhoval z Londýna, centra světového obchodu, do ČR.

„Je to tak, oni žijí poslední dva roky ve velmi napjaté atmosféře,“ uzavřel Prouza svůj výklad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…