Prověrková komise Úsvitu: Měly by skončit smlouvy na Okamurovu propagaci

24.03.2015 10:38

Prověrková komise zjistila formální chyby v hospodaření Úsvitu, zpronevěru nikoli. Předseda hnutí Tomio Okamura podle závěrů auditu porušoval stanovy, měl by taky vrátit 560.000 Kč za plány volebních kampaní. Komise doporučila vedení Úsvitu, aby vypovědělo některé smlouvy, mimo jiné na údajnou osobní Okamurovu propagaci. Novinářům to dnes řekl poslanec za hnutí Úsvit Jiří Štětina, jenž měl audit na starosti. Okamurovo vyjádření ČTK zjišťuje.

Prověrková komise Úsvitu: Měly by skončit smlouvy na Okamurovu propagaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Hnutí by mělo podle kontrolorů zrušit smlouvy mimo jiné s firmami ATM a 10 minut, které podle závěrů poskytují Okamurovi marketingové služby. Hnutí podle Štětiny tímto způsobem prohospodařilo pět milionů korun a komise další plánované výdaje v objemu 20 milionů nedoporučuje. "Komise neshledala formální nedostatky při uzavření nebo fakturaci výdajů," řekl Štětina.

Úsvit by měl požadovat po Okamurovi vrácení více než půl milionu korun kvůli tomu, že plán kampaně před doplňovacími senátními volbami a evropskými volbami měl zpracovat z titulu funkce, nikoli za úplatu, uvedl Štětina. Okamura dosud podle něho neuhradil ani úrok asi 200.000 korun, předsednictvo by s ním mělo záležitost řešit.

Vedení hnutí by mělo podat na Okamuru a Nováka trestní oznámení

V souvislosti s tím, že komise neshledala zpronevěru, by mělo vedení hnutí podat podle závěrů komise trestní oznámení na Okamuru a Jana Nováka pro podezření z pomluvy.

Komise potvrdila, že dlouhodobé závazky hnutí dosahují sta procent částky, kterou Úsvit dostane na provoz od státu. Hnutí má podle zprávy řadu závazků u kampaně a při jejich neuhrazení mu údajně hrozí soudní spory, insolvence nebo konkurz.

Spory v devítičlenném Úsvitu naplno propukly, když se v únoru většina poslanců rozhodla založit nové politické uskupení. Okamura jejich jednání označil za puč a pokus o převzetí strany. Hnutí za sebou ale nemá, názor většiny poslanců totiž potvrdily předsednictvo a konference strany.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …