Provokace? Doutnající ruská ambasáda, školka zasažená dělostřelectvem... Kolují mrazivá videa z Ukrajiny

18.02.2022 6:58

Vyhrocená situace mezi Ruskem a Ukrajinou eskaluje. Moskva dnes obvinila Kyjev ze sílících provokací na frontě s proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny. Ukrajinské vládní síly útok popřely, viní je naopak z ostřelování vlastních pozic. Podle ukrajinské strany byla v luhanské oblasti zasažena i školka. Nyní se na internetu objevilo video hořícího domu, údajně nacházejícího se v té samé vesnici, v níž byla rozstřílena školka, pravost záběrů zatím není potvrzena.

Provokace? Doutnající ruská ambasáda, školka zasažená dělostřelectvem... Kolují mrazivá videa z Ukrajiny
Foto: Repro: Twitter
Popisek: Údajne hořící dům v Luhanské oblasti na Ukrajině

Proruští separatisté na východě Ukrajiny obvinili ukrajinskou armádu, že je dnes brzy ráno čtyřikrát ostřelovala minomety, čímž porušila minské dohody. Ukrajinská armáda naopak obvinila z porušování příměří separatisty, v prohlášení označené za „ruské žoldnéře“, že dělostřeleckou palbou poškodili nádraží a školku ve městě Stanycja Luhanska, které se nachází v Kyjevem spravované části Donbasu.

„Civilní infrastruktura je poškozena. Vyzýváme všechny partnery, aby neprodleně odsoudili toto závažné porušení minských dohod ze strany Ruska, které zhoršuje i tak napjatou situaci,“ uvedl šéf ukrajinské diplomacie Dmytra Kuleby na svém twitteru.

V Kyjevě také vychází kouř z ruské ambasády a po internetu kolují záběry, které ukazují hořící dům v luhanské vesnici, kde byla dnes zasažena i zmíněná školka. Nikdo však nebyl zraněn. Pravost záběrů zatím nebyla potvrzena.

Videozáznam hořícího domu zveřejnil twitterový profil, který se zaměřuje na podávání zpráv o aktuálním dění na Ukrajině, jeho obsah sdílí také novinář Filip Horký. „Další škody na civilní infrastruktuře ve Stanycii Luhanska po nedávném ostřelování dnes v noci,“ uvádí v tweetu účet marqs k záběrům hořícího domu s tím, že naštěstí nejsou hlášeny žádné oběti.

 

 

 

Dále účet zveřejňuje záběry, jak se ruská vojska posouvají dál z Tomarovky po pontonových mostech v Bělgorodu, který je vzdálen 40 km východně od ukrajinských hranic. Dělostřelecké palbě je opět vystaven údajně i Stachanov.

 

 

Do Doněcké a Luhanské lidové republiky přemístilo Rusko stovku tanků, čtyři desítky děl a deset samohybných houfnic, uvedl ukrajinský web tsn.ua. Téměř polovina ruských sil shromážděných poblíž Ukrajiny je nyní do 30 mil (48 km) od hranice, uvádí britský deník The Guardian.

Původní zdroj ZDE.

Kreml se podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova seznamuje s materiály o situaci na jihovýchodě Ukrajiny, kde se vyostřuje napětí. „Během uplynulých 24 hodin jsme slyšeli zprávy o tom, že prý Rusko udržuje obrovský útočný potenciál na hranici (s Ukrajinou), ale jedná se o naše vlastní území. Nikdo, ani jediný západní představitel, nemluví o obrovském útočném potenciálu ukrajinských ozbrojených sil na frontové linii (v Donbasu). Spolu s provokacemi, které v poslední době jen zesílily, je to velice, ale velice nebezpečná situace,“ řekl Peskov.

O dění na rusko-ukrajinské hranici mají na neformální schůzce v Bruselu před summitem EU – Afrika hovořit prezidenti a premiéři unijní sedmadvacítky.

Ukrajinská krize bude také tématem jednání ministrů obrany zemí Severoatlantické aliance, kterého se má virtuálně účastnit také Reznikov.

Ruské ministerstvo obrany dnes ráno zveřejnilo video, které podle něj dokazuje začátek stahování ruských vojáků a techniky ze západu země zpět na základny po ukončení vojenských cvičení. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na ministerstvo. Další jednotky podle armády opouštějí Krym.

Satelitní snímky ukazují, že Rusko sice stáhlo část vojenského vybavení z blízkosti Ukrajiny, ale že další technika dorazila a Rusko má stále mnoho sil a vybavení poblíž sousední země, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na americkou společnost Maxar Technologies, která týdny sleduje koncentraci ruských sil. Agentura dodala, že nebyla schopna tato tvrzení nezávisle ověřit. Připomněla také, že západní země ve středu varovaly, že u ukrajinských hranic sílí ruská vojenská přítomnost, což je v rozporu s tvrzením Moskvy o částečném stažení sil.

Rusko u hranic s Ukrajinou shromáždilo podle západních odhadů více než 150 000 vojáků. Západ se obává, že ruský vojenský výpad na Ukrajinu může přijít v podstatě kdykoliv. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…