Průměrný plat je 40 tisíc, ale inflace činí 17 procent. Odboráři jdou na vládu

23.08.2022 6:30

Předsedové a předsedkyně vládních stran a odboroví předáci budou dnes spolu znovu jednat o růstu platů ve veřejném sektoru. Odbory požadovaly kvůli vysoké inflaci přidání pro všechny profese ještě letos, s vládou se na tom nedohodly.

Průměrný plat je 40 tisíc, ale inflace činí 17 procent. Odboráři jdou na vládu
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

Kabinet počítá od září s desetiprocentním růstem základu výdělků neboli tarifů jen u zmrazených platů, ale ne ve státní službě. Od ledna pak chce navýšit tarif policistům či hasičům, a to také o deset procent. O odměňování ostatních zaměstnanců se bude vyjednávat.

Odboráři už dřív pohrozili protesty. Devět odborových svazů veřejné sféry je kvůli výdělkům od začátku června ve stávkové pohotovosti, další čtyři je podporují. Pro letošek požadovaly odbory od srpna nebo od září deset procent navíc pro lidi se zmrazeným platem a pro učitele či zdravotníky 700 až 1000 korun. Další navýšení pak chtějí od ledna. Ministr práce a šéf vládních lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) několikrát zopakoval, že pro letošní přidávání všem vláda nevidí v rozpočtu prostor.

Odboráři s lídry a lídryní vládních stran jednali naposledy před měsícem. Dohodli se na tom, že se znovu sejdou po zveřejnění predikce vývoje ekonomiky. Vyšla minulý pátek. Aktuální materiál ve srovnání s minulým počítá s vyšší inflací, ale také vyšším růstem platů a mezd. Ekonomické oživování by se mělo zpomalit.

Podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával letos v prvním čtvrtletí veřejný sektor 712 100 lidí. Průměrný plat činil 40 352 korun. Meziročně se zvedl o dvě procenta. Polovina pracovníků pobírala víc než 37 633 korun. Inflace v červenci meziročně dosáhla 17,5 procenta.

Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se letos od ledna zvedl platový základ o 700 korun. Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent. Úředníkům stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím se pro letošek výdělek zmrazil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…