Průšvih: Britský nejvyšší soud zatrhl brexit, dokud...

24.01.2017 10:50

Britská vláda musí mít k zahájení jednání o odchodu z Evropské unie souhlas parlamentu. Rozhodl o tom dnes britský nejvyšší soud. Veřejnost s tímto stanoviskem pak seznámil samotný předseda David Neuberger.

Průšvih: Britský nejvyšší soud zatrhl brexit, dokud...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Článek 50 říká, že pokud se některá země bude chtít rozhodnout vystoupit z Evropské unie, musí postupovat dle vlastní ústavy, pro tuto zemi pak do dvou let přestanou platit evropské smlouvy. 23. 6. 2016 se na základě referenda rozhodla Velká Británie vystoupit a vláda se pak rozhodla oznámit svůj závazek aktivovat článek 50. To, o čem tady jednáme, nemá nic společného s tím, jestli by Británie měla, nebo neměla vystoupit z Evropské unie, nebo kdy by k tomu mělo dojít. To hlavní, co tady řešíme, je to, zda vláda může aktivovat článek 50, aniž by to schválil parlament,“ řekl úvodem Neuberger.

„Vláda má pravomoc odstupovat od mezinárodních smluv, jak se jí líbí. Nicméně vláda nemůže tuto svoji moc vykonávat, pokud by změnila nějaký zákon bez souhlasu parlamentu. Tím, že se Spojené království rozhodne k vystoupení z EU, změní se legislativa a přijdeme o své závazky vůči EU. Proto si myslíme, že vláda nemůže aktivovat článek 50, pokud to neposvětí parlament,“ dodal. 

„Dnes většinou osmi ku třem Nejvyšší soud rozhodl o tom, že vláda nemůže aktivovat článek 50, aniž by o tom rozhodoval parlament,“ doplnil podrobnosti nejvyšší soudce a zdůvodnil rozhodnutí soudu.

Podle pozorovatelů může toto rozhodnutí zpozdit začátek procesu vystoupení z evropského bloku. Nezvrátí však výsledek červnového referenda, ve kterém se pro takzvaný brexit rozhodli sami britští voliči. Očekává se, že parlament bude výsledek tohoto referenda respektovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…