Průšvih: Měl srandu z Lipavského cesty na Ukrajinu. A přišel Veselovský

06.02.2022 20:41 | Ze sítí

Horké chvíle zažívá v posledních hodinách poslanec Patrik Nacher (za ANO) za svůj sarkastický komentář ohledně cesty ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) na Ukrajinu. „Bomba, která změní situaci,“ pobavil se Nacher po oznámení cesty Lipavského, jejímž cílem má být vyjádření podpory územní jednoty a suverenity Ukrajiny. Mnoho komentátorů však na podobný humor naladěno nebylo. „Teda to je trapný,“ ozvalo se od novináře Respektu a začaly se přidávat známé tváře české žurnalistiky včetně Martina Fendrycha, Martina Veselovského, Jindřicha Šídla či moderátorky ČT Světlany Witowské. Nacher nakonec zablokoval možnost diskuse.

Průšvih: Měl srandu z Lipavského cesty na Ukrajinu. A přišel Veselovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský o svém záměru navštívit příští týden Ukrajinu informoval ve videu, v němž zdůrazňoval, že Česká republika stojí na straně Ukrajiny.

Ve videu situaci připodobnil k té v Československu v roce 1968 a podotkl, že se Ukrajina musí sama rozhodnout o tom, jestli chce patřit na Západ.

„V roce 1968 k nám vtrhla cizí vojska a Kreml nám diktoval, jakým směrem se máme vydat… Nemůžeme dovolit, aby si Moskva dál kladla nepřijatelné nároky,“ pronesl český ministr zahraničí, jenž se v Kyjevě hodlá setkat s ukrajinským prezidentem Volodomyrem Zelenským, premiérem Denysem Šmyhalem, předsedou Nejvyšší rady Ruslanem Stefančukem a svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou.

Nacher příspěvek ministra druhý den po zveřejnění využil k satirickému komentáři, v němž se pobavil, že Lipavský touto cestou příliš velký průlom aktuální napjaté situace mezi Ruskem a Ukrajinou neudělá. „Na to se po celém světě všichni nedočkavě těšili, tohle je bomba, která změní aktuální situaci,“ utahoval si z pirátského ministra.

Již krátce na to se pod jeho příspěvkem ztrhla mela

Utahování si z ministra Lipavského a jeho vyjádření podpory Ukrajině mnoho lidí neslo těžce.

„Teda to je trapný, vysmívat se za téhle situace Lipavskému za solidární symbolickou návštěvu Kyjeva,“ odsoudil za satiru novinář Respektu Marek Švehla.

Nacher se mu kritiku snažil opětovat a zaútočil na novináře, že „vystupuje jako tiskový mluvčí ministra vlády“.

Situace však nabrala spád a přidali se i další žurnalisté. „Patriku, tohle je hodně trapný,“ odsoudil Nachera komentátor Aktuálně.cz a deníku Insider Martin Fendrych.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk připojil, že by možná Lipavský od Nachera dostal pochvalu, kdyby namísto do Kyjeva zamířil do Moskvy.

A novinář Martin Veselovský připomenul, že úplně stejnou politiku k Rusku a Ukrajině jako pirátský ministr zahraničí zastává i předseda hnutí ANO, expremiér Andrej Babiš. „Nějak nedokážu najít vaše stejně bystré prohlášení pod tímhle: ‚Premiér Babiš na Ukrajině odsoudil ruskou agresi, s prezidentem a premiérem řešil možnosti rozšíření ekonomické spolupráce,‘“ napsal s odkazem na článek informující o Babišově cestě na Ukrajinu v závěru roku 2019, kde expremiér při rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským hovořil podobně jako nyní Lipavský.

„Přijel jsem s jasným vzkazem, že podporujeme Ukrajinu a její lid a neschvalujeme a odsuzujeme ruskou agresi na východě země a nelegální anexi Krymu. Podporujeme teritoriální integritu, suverenitu, jednotu a nezávislost Ukrajiny v mezinárodně uznávaných hranicích,“ deklaroval tehdy expremiér.

Přidala se i moderátorka České televize Světlana Witowská. „A jak se vám líbil způsob, jakým se Alena Schillerová popasovala se složitou materií Ministerstva financí?“ vypálila na poslance.

„Nezávislost ČT potvrzena. Proč řešit stávající ministry, se kterými tak nějak sympatizuji, i nadále je třeba řešit ministry minulé, které jsme řešili celé čtyři roky a kteří jsou toho času v opozici,“ opáčil jí Nacher.

V diskusi se chtěla Witowská proti tomuto nařčení Nachera ohradit, ten však neunesl pokračující kritiku a diskusi utnul zablokováním možnosti připojovat další komentáře.

„Chtěla jsem reagovat na Patrika Nachera, ale UŽ to nejde. K jeho tweetům teď můžou jen ti, které sleduje. Jeho účet, jeho pravidla, ok. Jen tedy pro úplnost, ptám se bývalých i současných ministrů a poslanců bez ohledu na to, v jaké jsou straně. Twitter budiž toho důkazem,“ uvedla na svém profilu moderátorka ČT.

Komentátor Jindřich Šídlo na Nacherovo zablokování možnosti přispívat reagoval se slovy, že to je „Patrikova oblíbená hra na ‚svobodu slova‘ a ‚dvojí metr‘.“ „Další kapitola je ‚jsme nový disent‘,“ podotkl Šídlo.

Nacher na to utnul diskusi i pod tímto příspěvkem se slovy: „To víš, nemám TV ani portál, můj profil je můj jediný prostor, a protože ‚nezávislí‘ novináři hodnotí urážky politiků dvojím metrem, takže jim nevadí, když na jejich repliky reagují někteří uživatelé tím, že mě uráží, omezím logicky prostor. Tečka.“

Na svém facebookovém profilu později se k situaci politik znovu vrátil s podivením, kolik reakcí novinářů jeho příspěvek k Lipavskému a Ukrajině vyvolal. „Jak poznáte, že je ministr ten ‚správný‘ a že je v souladu s mainstreamem? Že když si z něj na Twitteru uděláte legraci, kterou si tam násobně více a častěji dělají z jiných politiků, a to bez povšimnutí, vyleze na jeho obranu skupina novinářů s ratingem A. Takové férové, neutrální a nezávislé,“ zhodnotil.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…