Průšvih? Poradce Miloše Zemana z Číny prý vyslýchán. Vyšetřována má být celá jeho firma, kterou tu zastupuje Tvrdík

01.03.2018 9:01

O tom, že byl zadržen poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming a hlavní postava skupiny CEFC píše web neovlivni.cz. Informace získal z čínských médií. Konkrétně tuto zprávu uvedl finanční web Caixin. O situaci se prý už zajímají i další čínská média.

Průšvih? Poradce Miloše Zemana z Číny prý vyslýchán. Vyšetřována má být celá jeho firma, kterou tu zastupuje Tvrdík
Foto: Radim Panenka
Popisek: Návštěva Miloše Zemana v Číně

V článku Sabiny Slonkové upozorňují, že Čínská společnost CEFC v Česku proinvestovala přes tři desítky miliard korun; její největší transakci – vstup do J&T banky – zatím zarazila centrální banka kvůli podezření z nejasného původu peněz. „Nyní dostala podle čínských médií další ránu. Čínské úřady podle webu Caixin zatkli hlavní postavu CEFC Jie Ťien-minga. Stejné informace získala redakce Neovlivní.cz od zdroje přímo v Číně,“ píší. Jejich zdroj tvrdí, že proběhne hloubkové vyšetřování aktivit CEFC a o situaci se začala zajímat další čínská média. 

„Touto informací zatím nedisponuji,“ napsal redakci Aktuálně.cz český zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík.

Jie Ťien-ming je čínský podnikatel a předseda společnosti CEFC, která od roku 2015 investuje v České republice. Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně.

Agentura Reuters tvrdí, že šéf CEFC byl v průběhu letošního roku vyslýchán. Reportér Respektu Ondřej Kundra napsal na sociální síti rovnou: „Zemanův čínský poradce Jie Tien-ming byl zatčen v Šanghaji.

reklama

autor: pas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…