Průzkum: Češi věří nejvíce Čaputové a Zelenskému, nejvyšší nedůvěru má Putin

25.06.2022 6:32

Z osobností světové politiky Češi nejvíc důvěřují slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové a ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, naopak nejvyšší nedůvěru mají mezi českou veřejností vládci Ruska a Běloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko. Vyplývá to z průzkumu, který Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) provedlo od letošního března do května.

Průzkum: Češi věří nejvíce Čaputové a Zelenskému, nejvyšší nedůvěru má Putin
Foto: Repro ČT24
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Oproti poslednímu průzkumu z konce roku 2019 se u Zelenského, jehož země čelí od konce letošního února ruské invazi, téměř zečtyřnásobil podíl důvěřujících, a to z 12 procent na 49 procent. Současně se u něj mírně, o šest procentních bodů, zvýšil podíl nedůvěřujících na 32 procent.

Čaputové spíše důvěřuje 60 procent dotázaných a 18 procent jí spíše nevěří. Za Čaputovou a Zelenským skončil francouzský prezident Emmanuel Macron, který měl 42 procent důvěřujících a 27 procent těch, kteří mu spíše nevěří. Americký prezident Joe Biden se těší důvěře víc než třetiny respondentů, ale větší část oslovených, 45 procent, mu nedůvěřuje.

Za Bidenem se objevuje pětice politiků, kteří mají asi čtvrtinu důvěřujících, a to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, britský premiér Boris Johnson, maďarský premiér Viktor Orbán, polský prezident Andrzej Duda a německý kancléř Olaf Scholz. Necelá pětina české veřejnosti důvěřuje generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi, podobný podíl mu spíše nevěří.

Z hlediska podílu nedůvěřujících jsou u Čechů nejhůře vnímanými světovými politiky Putin a Lukašenko, jimž nedůvěřuje výrazná nadpoloviční většina oslovených.

Oproti sklonku roku 2021 vzrostla důvěra u Stoltenberga, von der Leyenové a Bidena. U Putina se zvýšil podíl nedůvěřujících a současně klesl podíl těch, kteří ruskému prezidentovi důvěřují. Mírně se snížila důvěra u Čaputové a Johnsona. U Lukašenka, na kterého se CVVM ptal naposledy v roce 2015, se zřetelně, o 13 procentních bodů, zvýšila nedůvěra.

Průzkum CVVM se konal od 8. března do 9. května a zapojilo se do něj 845 lidí starších 15 let.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…