Průzkum: Fiala a spol. posilují, zase by vyhráli volby

21.04.2022 12:40

Společnost SANEP uveřejnila další z řady předvolebních průzkumů. Jak si stojí jednotlivé strany v době, kdy ruský vpád na Ukrajinu trvá už téměř 2 měsíce? Pokud by strany kandidovaly samostatně, jasně by zvítězilo ANO Andreje Babiše. Pokud by strany kandidovaly v koalici, vítězem voleb by i dnes byla koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09. Oproti poslednímu průzkumu ODS dál posiluje.

Průzkum: Fiala a spol. posilují, zase by vyhráli volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Podle průzkumu společnosti SANEP ze dnů 13. až 20. dubna 2022 by volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28,1 procenta hlasů. V březnovém průzkum též společnosti SANEP hnutí ANO získalo 27.9 procenta hlasů, a v únoru, tedy ještě před začátkem ruské agrese vůči Ukrajině, 28,7 procenta hlasů. Hnutí ANO tedy poslední 3 měsíce mírně posiluje.  

Druhá by skončila ODS s dubnovým ziskem 19,8 procenta hlasů voličů. V březnu by tato strana samostatně získala 19,1 procenta a v únoru 17,3 procenta. Stejně jako hnutí ANO tedy i ODS posiluje a to o něco výrazněji než Babišova strana.

Pokud by se sečetly předpokládané zisky hlasů u celé koalice SPOLU, tedy ODS, lidovců a TOP 09, pak by v dubnu tato koalice získala 29,9 procenta hlasů a porazila by hnutí ANO. TOP 09 by získala 6,2 procenta, lidovci 3,9 procenta. KDU-ČSL by tedy samostatně do Sněmovny nepronikla. Podle březnového průzkumu by TOP 09 získala 6,5 procenta a KDU-ČSL 4,8 procenta. V březnovém průzkumu by tedy koalice SPOLU získala 30,4 procenta. V únoru by TOP 09 získala 6,4 a lidovci 4,6 procenta, takže jako celek by koalice SPOLU po matematickém součtu obdržela 28,3 procenta hlasů.

Ale zatímco TOP 09 by do Sněmovny pronikla samostatně v dubnu, v březnu i v únoru, lidovci by ani jednou nepřekročili požadovaných 5 procent a zůstali by před branami Sněmovny. Alespoň podle průzkumů společnosti SANEP.

Další v pořadí za koalicí SPOLU a za ANO by se v dubnu, stejně jako v březnu a v únoru ocitlo hnutí SPD Tomia Okamury. Zatímco v únoru by Okamura se svými kolegy obdržel 11,2 procenta hlasů, v březnu by to bylo 12,7 a v dubnu 12,9 procenta. Takže i SPD mírně posiluje své pozice.

Až za SPD by zůstali Starostové a nezávislí s dubnovým ziskem 8,7 procenta. V březnu by hnutí STAN získalo 9,8 procenta hlasů a v únoru 9,5 procenta. Hnutí STAN tedy momentálně oslabuje.

Totéž platí také o Pirátech, kteří by v dubnu získali 4,8 procenta, takže i u nich stejně jako u lidovců platí, že by zůstali před branami Sněmovny. V březnu by Piráti získali 5,1 procenta hlasů a v únoru 5,2 procenta hlasů.

Další v pořadí se v dubnu ocitli Svobodní se ziskem 3,3 procenta hlasů. V březnu by získali 3,4 procenta hlasů, v únoru 2,1 procenta,

A jako poslední byla v dubnovém průzkumu samostatně měřena ČSSD, kterou by tentokrát volilo 2,6 procenta odpovídajících. V březnu by sociální demokraté získali 3 procenta a v únoru 3,7 procenta.

Komunisté již z dubnového průzkumu vypadli. Volební zisk přes 2 procenta jim byl naměřen naposledy v únoru, kdy získali 2,4 procenta. Neobjevili se už ani v březnovém průzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …