Průzkum: Tvrdá data? Babiš na Hrad. Volební potenciál? Vede Pavel

11.04.2022 16:11

Expremiér Andrej Babiš je podle březnového volebního modelu agentury Median největším favoritem prezidentských voleb, které proběhnou příští rok. Volilo by ho 25 % respondentů, zatímco druhého Petra Pavla jen 20 %. Generál Pavel ale má nejvyšší volební potenciál, kdy by ho mohlo volit až 33,5 % voličů. Z dalších kandidátů by mohli mít šanci ještě senátoři Pavel Fischer nebo Marek Hilšer.

Průzkum: Tvrdá data? Babiš na Hrad. Volební potenciál? Vede Pavel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš je již několik měsíců v čele volebních modelů prezidentských voleb. Podle březnového modelu agentury Median by expremiéra volilo 25 % dotázaných. Na druhém místě se již také tradičně objevuje generál Petr Pavel, kterého by volilo 20 % občanů. S velkým odstupem pak následuje senátor Pavel Fischer se 7,5 % a další osobnosti jako ekonomka Danuše Nerudová, miliardář Karel Janeček nebo šéf odborů Josef Středula (všichni 5 %)

Generál Pavel má ale oproti Andreji Babišovi nejvyšší volební potenciál, kdy jeho volbu zvažuje až 33,5 % dotázaných. Babiše jako prezidenta zvažuje 31,5 % občanů. Na dalších místech s nejvyšším volebním potenciálem se umístili zástupci senátu, třetí Pavel Fischer (23,5 %), čtvrtý Marek Hilšer (17,5 %) a pátá Miroslava Němcová (14 %).

Co se týká stranické příslušnosti, Babiš má nepřekvapivě největší podporu mezi voliči ANO (77 %), zatímco Petra Pavla by jako prezidenta nejčastěji preferovali voliči koalice Pirátů a Starostů (37 %). Voliči koalice SPOLU nejčastěji podporují Petra Pavla a Pavla Fischera, kteří mají shodně 20 % a také senátorku za ODS Miroslavu Němcovou (15 %).

Andrej Babiš má vysokou podporu zejména u lidí v důchodovém věku (43 %) a mezi absolventy středních škol bez maturity (42 %). Naproti tomu podpora Petra Pavla je podle Medianu relativně stabilní napříč věkovými kategoriemi. Pavel má zároveň nejvyšší podporu mezi vysokoškolsky vzdělanými respondenty (24 %).

Svou účastí i konkrétní volbou si je nyní jisto jen 35 % dotázaných. Jen o málo více než třetina respondentů (35,5 %) si je v případě voleb jista svou účastí i volenou osobností. „Vzhledem k vysokému počtu respondentů, kteří si zatím nejsou jisti podporou konkrétní osobnosti, se mohou preference jednotlivých kandidátů výrazně měnit. S ohledem na nezakotvenost voličů tudíž není zatím vhodné jednoznačně predikovat, která z osobností má šanci výrazně zasáhnout do boje o prezidentské křeslo,“ píše na závěr průzkumu agentura Median.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …