Průzkum: Uprchlíci i Islámský stát stále poutají pozornost Čechů

25.11.2016 16:05

O dění kolem teroristické organizace Islámský stát (IS) se stejně jako v září zajímají tři pětiny Čechů. Proti březnu, kdy zájem veřejnosti v tomto ohledu dosáhl maxima, jich je ale zhruba o deset procentních bodů méně. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které ho provedlo v říjnu mezi tisícovkou lidí.

Průzkum: Uprchlíci i Islámský stát stále poutají pozornost Čechů
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Podobně stejný zájem jako o dění kolem IS projevuje česká veřejnost o události spojené s uprchlíky. I v tomto případě se ale v porovnání s březnem snížil. Situaci s uprchlíky sleduje 69 procent lidí, v březnu jich bylo o šest bodů více. O dění na Ukrajině se nyní zajímá 31 procent lidí, což je nejméně od února 2014. „Aktuální zájem je tak více než o polovinu nižší než ve svém maximu z března 2014,“ uvedlo CVVM.

Větší zájem mezi lidmi vyvolaly v říjnu americké prezidentské volby, které vyhrál Donald Trump. Podle zjištění CVVM se o volební klání v USA zajímalo v ČR 42 procent dotázaných.

Podle zjištění CVVM více než tři čtvrtiny lidí považují aktivity IS jak za hrozbu pro evropskou bezpečnost, tak i pro mír ve světě a pro bezpečnost Česka. Podobně velká většina veřejnosti se přiklání k témuž názoru i v souvislosti s uprchlíky. V případě situace na Ukrajině je tento pocit dotázaných méně intenzivní. O tom, že tamní situace ohrožuje evropskou a českou bezpečnost a světový mír, je přesvědčena zhruba polovina občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…