Průzkum odhalil: volby by nyní vyhrála ČSSD. Po ní KSČM

10.12.2012 22:22

Vítězem voleb do Poslanecké sněmovny by v současné době byla ČSSD, která si už delší dobu udržuje nejvyšší podporu. Podle průzkumu agentury ppm factum by s velkým odstupem za ní skončili na druhém místě komunisté a na třetím občanští demokraté. Do dolní parlamentní komory by se dostali i zástupci TOP 09, KDU-ČSL a Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ).

Průzkum odhalil: volby by nyní vyhrála ČSSD. Po ní KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

S poměrně slušným ziskem by z voleb vyšla i Česká pirátská strana, která podle průzkumu zřejmě sbírá stále odvážnější protestní hlasy nespokojených voličů. Na vstup do Poslanecké sněmovny by jí sesbírané hlasy zatím ale nestačily.

Podle volebního modelu by sociální demokraté pravděpodobně dostali 70 mandátů za 25,6 procenta hlasů. Komunisté by měli 42 křesel za 16,3 procenta hlasů a ODS 41 poslanců za 15,7 procenta hlasů. TOP 09 by volilo 10,5 procenta lidí, získala by tak 24 mandátů. Lidovci by disponovali 14 křesly za 6,4 procenta volebních hlasů a na zemanovce by připadlo devět mandátů za 5,7 procenta získaných hlasů.

Z ostatních stran se k pěti procentům nutným pro vstup do sněmovny nejvíce přiblížili zelení (3,7 procenta) a zmíněná pirátská strana (3,4 procenta).
V porovnání s předchozím průzkumem se podpora stran, jejichž zástupci by zřejmě usedli v dolní komoře, příliš nezměnila. Proti skutečným volebním výsledkům z roku 2010 by si ale ČSSD polepšila o 3,5 procentního bodu a komunisté by svůj tehdejší zisk překročili dokonce o pět bodů. Naopak nyní vládní ODS a TOP 09 by si pohoršily o 4,5 a 6,2 procentního bodu.

Podle ppm factum by tak ČSSD mohla nyní utvořit menšinovou levicovou koalici se zemanovci, s kterými by dala dohromady 79 mandátů, a za podpory KSČM by toto seskupení mělo ústavní většinu 121 mandátů. Případná koalice ODS, TOP 09 a lidovců by disponovala 79 mandáty, slabou pozici s 88 poslanci by měla i široká koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL a zemanovců, uvedli analytici.

K volbám by podle průzkumu nyní přišlo 59,9 procenta voličů. Účast by tak byla nižší než ve volbách na konci května 2010, kdy odvolilo 62,6 procenta Čechů.

Agentura provedla průzkum v době od 29. listopadu do 9. prosince a zúčastnilo se ho téměř tisícovka Čechů starších 18 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…