Průzkum pro Moravce: ANO je na tom ještě lépe než vloni o volbách. Komunisté i ČSSD těsně nad propastí, lidovci a Kalousek už uvnitř

02.12.2018 12:26

Představte si Poslaneckou sněmovnu, ve které sedí jen spousta poslanců ANO (ještě více než dnes), asi čtyřicet Pirátů, o něco méně zástupců ODS, k tomu už jen pár komunistů, poslanců SPD a hnutí Starostové a nezávislí. A přece by takto mohla vypadat, podle průzkumu, který si od agentury KANTAR CZ nechaly zpracovat Otázky Václava Moravce.

Průzkum pro Moravce: ANO je na tom ještě lépe než vloni o volbách. Komunisté i ČSSD těsně nad propastí, lidovci a Kalousek už uvnitř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čekání na výsledky senátních a komunálních voleb ve volebním štábu ANO

Česká televize pravidelně oživuje nedělní Otázky Václava Moravce průzkumy veřejného mínění objednanými obvykle u agentury KANTAR CZ. Tentokrát výzkumníci pro pořad vytvořili „volební model“, tedy simulaci, jak by aktuálně dopadly volby.

A jak by tedy dopadly? Vyhrálo by, tak jako ve skutečnosti, hnutí ANO se ziskem ještě o něco větším, než ve skutečných volbách před rokem. Celkem by získalo 32,5 procent, vloni 29,64. Oproti minulému měření přitom ANO vyletělo ještě více, o pět a půl procenta.

Co se od minulých voleb změnilo, to jsou výsledky dvou stran za ním. ODS a Piráti, druhá a třetí strana, získaly ve volbách 11,32 a 10,79 procent. Nyní by Piráti získali 19 procent a ODS 16 procent. Zejména u Pirátů se jedná o výrazný nárůst oproti minulým průzkumům.

PODROBNOSTI O PRŮZKUMU ZDE

Za nimi je výrazný odstup, další strany se již pohybují kolem pětiprocentní hranice, jež je rozhodující pro vstup do sněmovny.

Komunisté by na čtvrtém místě získali 6 procent. Na pátém by skončila SPD se ziskem 5,5 procenta a stejné procento by si připsalo šesté hnutí STAN.

Na samotné hranici vstupu, rovných pěti procentech, je ČSSD.

Mimo sněmovnu by zůstali lidovci (4,5 procenta) a s rovnými čtyřmi procenty i TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …