Průzkum pro Moravce: Výhra SPOLU, návrat ČSSD do Sněmovny

12.03.2023 17:40

Průzkum společnosti Kantar CZ ukázal, že koalice SPOLU by vyhrála volby podobně, jako je vyhrála na podzim 2021. Těsně před hnutím ANO. Do Sněmovny by pronikla i ČSSD s 5 procenty hlasů. A pak je tu ještě jeden průzkum. Průzkum, který dlouho čekal na zpracování.

Průzkum pro Moravce: Výhra SPOLU, návrat ČSSD do Sněmovny
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Premiéra Andreje Babiše rozesmál dotaz, zda by přijal funkci předsedy Sněmovny.

Moderátor Václav Moravec položil ve svých Otázkách na stůl průzkum agentury Kantar CZ,  z nějž vyplývá, že pokud by volby do Sněmovny proběhly v této době, vyhrála by je koalice SPOLU se ziskem 31 %. Druhé hnutí ANO by získalo 30,5 % hlasů.

Třetí koalice Pirátů a STAN by získala 13 % a hnutí SPD 9 %. Jako poslední by do Sněmovny pronikla ČSSD se ziskem 5 %. Ostatní strany by zůstaly mimo Sněmovnu. Komunisté se dvěma procenty hlasů, Přísaha Roberta Šlachty s 2,5 procenty. 

Pokud by strany nekandidovaly v koalicích, hnutí ANO by volby vyhrálo s 29,5 %, což je sněmovní hodnota hnutí ANO v celé řadě průzkumů posledních let. V roce 2017 s tímto ziskem vyhrál Babiš v roce 2017 volby. Pro srovnání, ve druhém kole prezidentských voleb z ledna 2023 Babiš získal 41,7 % hlasů

Druhá ODS by získala 21,5 %, Piráti, 9 %, STAN 7 %, SPD 8,5 %, TOP 09 pět procent a ČSSD i lidovci by zůstali mimo Sněmovnu. Lidovci se 4 % a ČSSD s 4,5 %.

Server Echo24.cz se vrátil k ještě jednomu průzkumu z tohoto týdne – průzkumu Společnosti pro obranu svobody projevu (SOSP). Společnost, jejímž spoluzakladatelem je i herní vývojář Daniel Vávra, se podle serveru Echo24.cz snažila zpracování průzkumu zadat už od podzimu 2021, ale neúspěšně.

„Dřívější pokusy o zpracování průzkumu na téma svobody slova u jiných renomovaných agentur byly odmítnuty. Prestižní agentury se zalekly. Buďto nechtěly spolupracovat se SOSP, anebo pro ně bylo problematické samotné zadání,“ napsal server Echo24.cz.

Tento průzkum ukázal, že 55 % Čechů se obává vyjadřovat otevřené své názory. Mimo jiné proto, že mají strach, že by mohli přijít o práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…