Průzkumy ukazují výhru nacionalistické Národní fronty ve Francii

25.05.2014 20:34

Nacionalistická Národní fronta (NF) Marine Le Pen ve Francii zřejmě vyhrála dnešní volby do Evropského parlamentu. Průzkumy u volebních místností, které zveřejnila francouzská média, jí přisuzují mezi 25 a 26 procenty. Druhé místo v nich obsadil konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) přibližně s 20 procenty, vládní socialisté (PS) mají asi o pět procent méně a jsou až třetí.

Průzkumy ukazují výhru nacionalistické Národní fronty ve Francii
Foto: Librabunda Blog
Popisek: Francouzský prezident Francois Hollande

Pro NF, stranu s výrazně antievropským a protipřistěhovaleckým programem, je to historický výsledek. Poprvé vyhrála celostátní volby a navíc s jasnou převahou. Místo současných tří europoslanců, z nichž jednou je šéfka strany Le Pen, by strana v případě potvrzení výsledků průzkumů získala v Evropském parlamentu 23 až 25 křesel. Tři nynější europoslanci nejsou členy žádné stávající frakce.

Le Pen a její strana tak zřejmě těží z roztříštěnosti tradičních pravicových stran, ale především z přetrvávající nízké obliby současné socialistické vlády a prezidenta Françoise Hollanda. Průzkumy před volbami její úspěch předpovídaly.

Jde o největší úspěch NF v její čtyřicetileté historii

NF uspěla i v letošních místních volbách. V minulosti její zakladatel Jean-Marie Le Pen skončil druhý v prezidentských volbách, ale dnešní skóre je největším úspěchem strany za čtyři desetiletí její historie.

S přibližně desetinou hlasů na čtvrtém místě skončila centristická UDI/MoDem, za nimi jsou jen s malým odstupem v průzkumech francouzští Zelení. Levá fronta (Front de gauche) má v průzkumech okolo šesti procent a republikánská Vzhůru republiko! (Debout la Republique) přibližně čtyři.

V přepočtu na europoslanecké mandáty by výsledek průzkumů znamenal pro UMP 18 až 21 europoslanců, pro socialisty 13, menší strany by získaly v parlamentu od osmi do tří zástupců.

Průzkumy také ukázaly poměrně vysokou volební účast, pohybující se zřejmě mírně nad 40 procenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…