Průzkumy zmanipulovaly veřejné mínění, stěžuje si Paroubek v otevřeném dopise

01.11.2012 19:20

Před senátními a krajskými volbami pracovala veřejnoprávní média s průzkumy veřejného mínění, jejichž výsledky pak prezentovaly svým divákům a posluchačům. Reálné výsledky však byly jiné, u některých stran se lišily dokonce až o 10 procentních bodů. Jiří Paroubek, bývalý premiér, expředseda ČSSD a předseda NS-LEV21, proto neváhal a napsal otevřený dopis Kateřině Kalistové, předsedkyni Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Zveřejnil ho server Vaševěc.cz.

Průzkumy zmanipulovaly veřejné mínění, stěžuje si Paroubek v otevřeném dopise
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

 

Podle Paroubkových slov mají nepřesné výsledky průzkumy silné negativní dopady na politický vývoj v zemi. "Veřejnoprávní média ve spolupráci s průzkumnými agenturami napomohly k zachování mocenských pozic velkých parlamentních stran, což považuji za naprosto v rozporu jak s jejich posláním, tak se zásadami obsahové vyváženosti a objektivity vysílání, na jejichž dodržování má Vámi vedená Rada dohlížet,“ rozohnil se.

Předběžné výsledky, tak, jak byly prezentovány, totiž podle jeho názoru značně ovlivnily veřejné mínění. „Zvláště u stran oscilujících okolo hranice 5%, popřípadě u nových subjektů, u nichž volič neměl dostatek času a prostoru pro seznámení se s jejich programem, mají tyto průzkumy podle mnoha odborníků klíčový dopad na jejich úspěšnost,“ napsal Paroubek.

„Z tohoto hlediska nemohu postup zmíněných agentur pro výzkum veřejného mínění vnímat jinak nežli jako manipulativní,“ kritizuje Paroubek průzkumy. Svůj dopis uzavřel vyjádřením své naděje, že se podobná situace už před žádnými volbami nebude opakovat.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…