První den voleb a už se objevila udání na kupčení s hlasy

12.10.2012 22:02

Komunální a senátní volby v Ústeckém kraji přinesly v pátek několik obvinění z kupčení s hlasy. Neprokázané zvěsti přišly z Děčína, Litvínova nebo Trmic u Ústí nad Labem. Oproti předloňským komunálním volbám, po nichž konstatovaly soudy řadu porušení zákona a na několika místech je nařídily opakovat, je ale situace okolo volebních místností podle zjištění klidnější. Například na problémovém sídlišti Horní Maršov v Krupce do 19:00 odvolila jen asi čtyři procenta voličů.

První den voleb a už se objevila udání na kupčení s hlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Zvěsti o kupčení se začaly šířit už ve 14:00, tedy v podstatě současně s otevřením volebních místností. Podle jedné informace kdosi v Děčíně sliboval lidem 300 korun za hlas pro ODS. Ta se ode všeho ihned distancovala. Lídr kandidátky ODS a bývalý děčínský primátor Vladislav Raška řekl, že spíš jde o pokus o diskreditaci jeho strany. "Bylo by to úplně nesmyslné. Ten člověk to nabízel na veřejnosti, v Podmoklech u náměstí, tam chodí spousta lidí a není tam koncentrace chudých," uvedl.

Podobná zpráva přišla okolo 20:00 z Trmic, což je předměstí Ústí nad Labem, kde je také hodně sociálně slabých. Policie dostala tip na auto, jež mělo být napěchované volebními lístky. "Policisté na místě vozidlo zkontrolovali. V autě nalezli čtyři obálky s volebními lístky, každou na jiné jméno," řekla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Pouze spekulace

Věrohodné svědectví o kupčení s hlasy nepřišlo odnikud. V potenciálně problémových lokalitách je naopak klid, i kvůli chladu a dešti. V ústecké čtvrti Předlice odvolilo do večera asi 13 procent voličů, což zhruba odpovídalo ostatním lokalitám v kraji.

Když se s hlasy kupčilo při komunálních volbách v roce 2010, vypadala situace jinak - v Krupce na parkovišti se sešly desítky lidí, hlavně Romů, k urnám je vozila auta a ozývalo se volání o "volbách za 300". Když soud kvůli porušení podmínek agitace volby nařídil opakovat, machinace s volebními lístky přestaly být tak viditelné.

Místní si chodili pro peníze do bytů, ale někteří Romové tehdy novinářům popisovali, kdo jim dal kolik peněz a pro koho měli hlasovat. Zmiňovaná strana opakovaně odmítla, že by s hlasy kupčila. Soud uznal volby až napotřetí. Podobná situace byla v menším měřítku i v jiných městech.

Dnes je situace na Horním Maršově úplně jiná. V 19:00 odvolila v jednom ze dvou okrsků asi čtyři procenta, v sousedních Teplicích to bylo ve stejnou dobu několikanásobně víc. Při komunálních volbách tam byla účast okolo 18 procent, při parlamentních 31 procent. "Proti těm komunálním je tu naprostý klid, lidé prakticky nechodí," řekla ČTK jedna z členek volební komise a listovala volebními seznamy. Na spoustě stránek nebyla poznamenaná ani jedna vydaná obálka.

Podle aktivisty Pavla Horáka, který machinace s volbami v Krupce systematicky dokumentuje, byl v pátek naprostý klid. "Projížděl jsem to tam ještě večer, ale proti minulým volbám je to úplně klidné. Asi k těm aktivitám nemá tentokrát nikdo motivaci," řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…