První malé ryby v metanolové aféře už čelí obžalobám, uvedl Kafka na ČT

11.12.2012 19:49

Metanolová aféra si již k dnešnímu dni vyžádala 38 mrtvých a desítkám lidí trvale poškodila zdraví. A policie nelení, připravila první obžaloby. „Mám informace, že první žaloby už padly,“ přiznal v pořadu Interview na ČT 24 Roman Kafka, zlínský státní zástupce.

První malé ryby v metanolové aféře už čelí obžalobám, uvedl Kafka na ČT
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

 

První obžalovaní, u kterých je šance, že v příštích dnech a týdnech stanou před soudem, jsou podle Kafky jen „malé ryby“. Jedná se zejména o prodejce a distributory na nižší a střední úrovni, tedy osoby, ke kterým doputoval alkohol přes další články řetězce.

Celé trestní řízení podle Kafky potrvá celé měsíce. „Je velké, figuruje zde přes šedesát obviněných lidí, přes sto poškozených a okolo tisíce zkoumaných vzorků,“ vypočítával. Podotkl však, že přesná čísla nelze určit z toho důvodu, že policie obvinila řadu lidí nejen v přímé souvislosti s otráveným alkoholem, ale i například pro daňové úniky při jeho prodeji. Lze proto očekávat, že trestní řízení potrvá celé měsíce.

Lidé budou žádat odškodnění

„Nerad bych se vyjadřoval k práci svých kolegů a nechci si přivlastňovat jejich zásluhy. Ale mám informace, že první obžaloby už byly podány,“ přiznal zástupce. V souladu s jeho odhady by měla práce na hlavním spisu trvat až do letních měsíců příštího roku, trestní stíhání by pak začalo v září, tedy po roce od vypuknutí metylalkoholové aféry.

Kolik lidí by mohlo čelit možnosti trestu doživotního vězení, odmítl Kafka spekulovat. „Nemůže vám to říci žádný státní zástupce, to je otázka konce hlavního trestního řízení,“ nechal se slyšet. Připustil však, že pokud by byly další oběti otrav, u kterých by byla prokázána spojitost s metanolem, obviněným by to ve výši trestu ještě přitížilo. Lze prý také předpokládat, že se k soudu budou hlásit zdravotně postižení a pozůstalí obětí s nárokem na odškodnění. „A já je jako státní zástupce mohu u soudu podpořit,“ pronesl rozhodně.

Kriminalisté dosud nevypátrali osud až pěti tisíc litrů otráveného alkoholu. „Jsou to jen odhady,“ namítl Kafka, ale z možné další vlny otravy prý obavy má. „Policie proto apeluje na veřejnost, aby si prověřila svůj domácí alkohol a vyvarovala se konzumaci alkoholu s nejasným původem,“ řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

11:42 Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

TÝDEN V MÉDIÍCH Prezidentu Petru Pavlovi musel projev k výročí konce druhé světové války napsat člov…