První migranti dorazili do Slovinska. Jen pár hodin poté, co Maďaři zavřeli hranici s Chorvatskem

17.10.2015 11:34

První uprchlíci dnes dorazili v autobusech na chorvatsko-slovinskou hranici poté, co Maďarsko o půlnoci uzavřelo svou zelenou hranici s Chorvatskem. Informovala o tom dnes slovinská policie.

První migranti dorazili do Slovinska. Jen pár hodin poté, co Maďaři zavřeli hranici s Chorvatskem
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti překonávají zátaras na maďarsko-chorvatské hranici

První autobusy s běženci přijely na chorvatsko-slovinský hraniční přechod Macelj/Gruškovje. „(První) Autobus je na hraničním přechodu (Gruškovje) a migranti nyní projdou registračním procesem," řekl ráno agentuře Reuters mluvčí policie Bojan Kitel.

První autobusy se zhruba 300 běženci dorazily podle agentury DPA také na chorvatsko-slovinský hraniční přechod Mursko Središće/Petišovci. Podle agentury AFP bylo autobusů šest. Tři z nich odvezly uprchlíky do přijímacího centra v obci Dolga vas a pasažéři dalších tří byli registrováni přímo na hranici. Podle slovinské agentury STA mají uprchlíci do Petišovec přijíždět v šestihodinových odstupech.

Maďarsko, které už v polovině září uzavřelo pro uprchlíky svou hranici se Srbskem, přistoupilo k podobnému opatření také na hranici s Chorvatskem. To bude mít zjevně za následek odklon proudu uprchlíků dále na západ a novou tranzitní zemí pro běžence se nyní po Chorvatsku stane pravděpodobně Slovinsko.

Chorvatsko oznámilo, že bude přistěhovalce nyní vozit k hranici se Slovinskem, aby se vyhnuli Maďarsku a mohli pokračovat ve své cestě na západ.

Slovinsko raději zrušilo všechny vlaky z Chorvatska

Slovinsko zrušilo veškeré železniční spoje z Chorvatska, takže běženci nemohou mezi oběma členskými zeměmi EU cestovat vlakem.

Slovinsko u hraničních přechodů podle agentury APA zbudovalo stanové tábory, v nichž jsou uprchlíci registrováni. Podle soukromé slovinské televize POP TV už tam na ně čekají slovinské autobusy, které je mají odvážet do stanového tábora u slovinsko-rakouského hraničního přechodu Šentilj/Spielfeld.

Mezitím na moři umírali další migranti

Slovinský ministr zahraničí Karl Erjavec dnes po jednání bezpečnostní rady potvrdil, že slovinské hraniční přechody zůstanou pro uprchlíky zatím otevřené. Lublaň naznačila, že běžence nebude zadržovat, pokud mají namířeno do Německa nebo Rakouska.

Uprchlická krize se i nadále projevuje ve Středomoří. Řecká pobřežní stráž dnes ráno oznámila, že nalezla další čtyři mrtvé běžence – tři děti a jednu ženu. Zahynuli při pokusu přeplout Egejské moře na cestě do Evropy. Po ztroskotání jejich člunu čtveřice utonula poblíž ostrova Kalymnos. Dalších 11 lidí z téhož plavidla se podařilo zachránit a nezvěstné je jedno další dítě.

Letos už Středozemní moře přeplulo 606 000 migrantů, z toho více než 466 000 se vylodilo na řeckých březích. Více než 3 000 lidí při pokusu o překonání moře zahynulo, z toho na 300 v Egejském moři.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…