První muslimka ve švédské vládě končí. Nadýchala při řízení

14.08.2016 9:15

Švédská ministryně pro vyšší vzdělávání Aida Hadžialičová muslimského vyznání, narozená v Bosně a Hercegovině, se rozhodla opustit svůj post ve švédské vládě. Ministryni ze sociální demokracie tamní policie přistihla, že řídila vůz pod vlivem alkoholu, a mladá žena z toho okamžitě vyvodila osobní odpovědnost. Strážci zákona jí naměřili 0,2 promile alkoholu v krvi. Český čtenářům zprávu přináší agentura ČTK.

První muslimka ve švédské vládě končí. Nadýchala při řízení
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Členka švédské vlády vedené sociálním demokratem Stefanem Löfvenem Aida Hadžialičová se v sobotu rozhodla rezignovat na post ministryně pro vyšší vzdělání. Děje se tak kvůli 0,2 promile alkoholu, které policisté člence vlády naměřili při silniční kontrole. Politička přiznala, že před jízdou vypila dvě sklenky, a dala najevo, že se za své pochybení velmi stydí.

„Byla to největší chyba mého života... A přebírám za ni odpovědnost. Oznamuji proto svou rezignaci na funkci ministryně,“ řekla devětadvacetiletá politička na tiskové konferenci. „Chápu, že jsem řadu lidí zklamala. Jsem na sebe naštvaná a hluboce toho lituji,“ dodala. V tuto chvíli ženě hrozí až šest měsíců ve vězení.

Spolu s rodiči přišla Hadžialičová do Švédska v roce 1992 z válkou rozvráceného Balkánu. V severské zemi vystudovala právo a v roce 2014 se stala vůbec první muslimskou ministryní menšinové vlády v dějinách země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…