První zadržený kvůli schvalování agrese na internetu. Dvě stě dalších se prověřuje

03.03.2022 22:17

Muže, který schvaloval ruskou agresi na Ukrajině, zadrželi ve středu kriminalisté a následně ho obvinili z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, informuje ČT24. V případě pravomocného rozsudku obviněnému hrozí muži trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.

První zadržený kvůli schvalování agrese na internetu. Dvě stě dalších se prověřuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

„Obviněný se měl předmětného jednání dopouštět prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Dodal, že v případě pravomocného rozsudku obviněnému hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.

Nyní v Česku kriminalisté posuzují přibližně dvě stě dalších skutků a v devíti případech už bylo zahájeno trestní řízení, uvedla policie na twitteru. Drtivá většina z prověřovaných případů připadá na internet, řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin, upozornil koncem minulého týdne nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Veřejná prohlášení o ruské agresi vůči Ukrajině na demonstracích i sociálních sítích monitoruje také Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…