Prý hrozí karambol mezi Zemanem a vládou. Důvod: Vladimír Špidla, kterého prezident nesnáší

06.10.2015 8:01

Mezi Pražským hradem a ministerstvem zahraničí se odehrává další kolo tradiční „války o velvyslance“. Jmenování ambasadorů probíhá v součinnosti obou institucí a nalezení společného názoru tradičně bývá bouřlivé a trvá i několik měsíců. Nyní je o to pikantnější, že Černínský palác prosazuje jednoho z největších „oblíbenců“ prezidenta Zemana.

Prý hrozí karambol mezi Zemanem a vládou. Důvod: Vladimír Špidla, kterého prezident nesnáší
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhla konference na téma aktivni stárnutí a mezigenerační solidarita v ČR

Není jím nikdo jiný než Vladimír Špidla, Zemanův nástupce v čele ČSSD. Právě pod jeho vedením sociální demokraté v roce 2003 zmařili prezidentskou kandidaturu svého bývalého předsedy, který si tak na Hrad musel počkat dalších deset let. „Operace důchodce“, jak se plánu nepodpořit vlastního kandidáta údajně přezdívalo, leží Miloši Zemanovi od té doby v žaludku a málem zkomplikovala i jmenování Bohuslava Sobotky premiérem. O samotném Špidlovi poté Zeman opakovaně prohlašoval, že patří do blázince.

Teď však ministerstvo zahraničí navrhuje, aby se Špidla, kterého si Sobotka mezitím dosadil jako šéfa týmu svých poradců, stal českým velvyslancem v Paříži místo Marie Chatardové, které má v dohledné budoucnosti vypršet mandát. Bývalý premiér a eurokomisař ovládající francouzštinu (což je i mezi českými diplomaty stále výjimečnější) je podle Černínu ideálním kandidátem na prestižní post. Špidlovo jméno však Zemana podle všeho stále velmi dráždí. Spory mezi Hradem a ministerstvem o Špidlu mají podle Lidových novin v zákulisí probíhat již od února.

Nabízí se však prý možnost, že by ministerstvo mohlo se Zemanem Špidlu „vyměnit“. Tedy přimět prezidenta k souhlasu jinými ústupky, neboť expremiér má být hlavní prioritou. A zde se prý nabízejí slušné šance, neboť Zeman sám má v seznamu uvolněných velvyslaneckých postů své „koně“.

Souhrou náhod je jednou z prezidentových priorit již zmíněná Marie Chatardová, kterou by Zeman rád viděl jako velvyslankyni při OSN v New Yorku. Tento post se má uvolnit v létě příštího roku. Jak se bude blížit tento termín, měl by podle LN být Zeman stále ochotnější akceptovat Špidlu do Paříže, aby si svou favoritku mohl „uvolnit“ pro odjezd do New Yorku. Ministerstvo zahraničí do OSN navrhuje Ivana Jančárka, ale podle všeho na něm prý až tolik nelpí. Jančárek je totiž kandidátem koaličního ANO, za které se neúspěšně pokoušel dostat do europarlamentu. Navíc jej hendikepuje absolventství sovětského diplomatického institutu MGIMO a rovněž fakt, že doposud nevedl žádnou z prestižních ambasád, jsou tedy pochybnosti, zda by náročnou misi v New Yorku zvládl.

A ještě jednu páku by prý ministerstvo na Zemana mohlo mít. Prezident kritizuje ustanovení služebního zákona, podle kterého musí velvyslanci jako všichni ostatní státní úředníci v sedmdesáti letech odejít do důchodu. Aktuálně se týká zejména Evy Filipi, velvyslankyně v Sýrii. Ve válkou zmítané zemi má ČR ambasádu jako poslední země EU a zastupuje tam i USA, a i v Černínu prý všichni tiše uznávají, že nahradit na sledovaném místě zkušenou diplomatku Filipi „stejnou vahou“ je prakticky nemožné. Ministerstvo by tedy mohlo prezidentovi vyjít vstříc i v tom, že by prosadilo novelu služebního zákona zavádějící pro diplomaty výjimku. I to nahrává Špidlovi v jeho ambicích na ambasádu v Paříži.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…