Prymula a zrušení karantény: Sprostá slova. Temná předpověď. Výhrůžka trestem doživotí

25.03.2020 9:02

Systém inteligentní karantény, který představil v úterý profesor Roman Prymula, má nahradit plošnou izolaci obyvatel. Důvodem je snaha nezničit ekonomiku země. Někteří ale nejsou s těmito novými pravidly úplně ztotožněni, děsí je zejména představa, že místo zamezování epidemii máme přejít k jejímu „řízení“.

Prymula a zrušení karantény: Sprostá slova. Temná předpověď. Výhrůžka trestem doživotí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula

V úterý na tiskové konferenci šéf krizového štábu Roman Prymula naznačil, že vláda hodlá změnit strategii boje s koronavirem. Hovořil o tzv. „inteligentní karanténě“, vycházející z testování a trasování pozitivně testovaných (pomocí údajů z mobilního telefonu, bankovních karet a dalších stop). Ta by měla mít za následek uvolnění dosavadních přísných plošných karanténních opatření „do práce a domů“.

Anketa

Měl by se seškrtat rozpočet ministerstva obrany?

92%
8%
hlasovalo: 14832 lidí

Do realizace inteligentní karantény se má podle rozhodnutí premiéra Babiše v širší míře zapojit armáda. Zároveň budou zpřísněny tresty za porušení nařízené karantény. Opatření tedy mají být cílenější.

Roman Prymula ale přiznává, že se tímto způsobem nepodaří nákazu zachytit u všech. „Bude tu třeba deset nebo dvacet procent osob, které nezachytíme, ale my potřebujeme chytit těch 80 procent ,“ vysvětloval.

Systém by měl být testován ve druhém dubnovém týdnu a spuštěn po Velikonocích.

Důvodem, proč se vláda rozhodla změnit strategii, je podle Prymuly to, že nechce úplně zničit ekonomiku. Bylo by podle něj možné epidemii zcela zastavit, ale jen za cenu zdevastování hospodářství. „My bychom mohli epidemii zastavit, ale za cenu velmi nákladných ekonomických opatření,“ řekl na tiskové konferenci na Ministerstvu zdravotnictví. Proto se vláda rozhodla nastavit strategii, která bude epidemii „řídit“, aby nedošlo k zahlcení zdravotnického systému.

Anketa

Podporujete předsedu vlády Andreje Babiše? (Ptáme se od 24.3.2020)

93%
7%
hlasovalo: 39607 lidí

Tato změna byla některými oceňována, jiní ale mají obavy, že předčasné uvolnění karantény může napáchat více škod než užitku.

Právník Tomáš Tyl ocitoval Prymulovi i ministrům paragraf 400 trestního zákoníku, nazvaný Genocidium. Ten se zabývá skutky spáchanými v úmyslu úplně nebo částečně zničit některou skupinu lidí. Kdo uvede příslušníky této skupiny do takových životních podmínek, že to může přivodit jejich fyzické zničení, může být potrestán až doživotním vězením. Trestná je přitom i příprava takového jednání.

„Já nechci nic naznačovat, ale upozorňuji Úřad vlády, že dnešní ranní rozhodnutí o tom, že ‚víc dělat nebudeme‘, protože by nás to stálo moc peněz, je naprosto vadné. Je Vaší povinností udělat VŠE pro záchranu každého lidského života, protože pakliže řeknete, ‚no, tak se lidi nakazí a slabí umřou‘, je to ryzí genocida,“ varoval jurista.

Odpovědnost, a s ní spojené vysoké platy, podle mě spočívá právě v tom, že nedovolí, aby byly páchány věci ohrožující podstatnou část tohoto národa. Jako odstrašující případ pak přidal šéfku Státního úřadu pro kontrolu léčiv, která si v době nouzového stavu odletěla na dovolenou na Kubu. A dodal, že ve válce (a předseda vlády opakovaně pronesl, že jsme ve válce s koronavirem) se za dezerci dříve střílelo.

Biolog Martin Konvička se neoháněl paragrafy, ale peprnými výrazy. „Posral to,“ komentoval rozhodnutí Andreje Babiše. Změna strategie v současné situaci je podle Konvičky totální chybou.

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Zmírnění růstu v posledních dnech přitom ukazovalo, že jsme na dobré cestě, a vše ještě podpořil dobře přijatý projev premiéra k národu.

Lidé se podle Konvičky dokázali na opatření adaptovat a ukáznili se, což se zmírněním opatření skončí. „Spousta občanů si začne myslet, že jakákoli opatření jsou hurvínkárna, a začnou se chovat o to nezodpovědněji,“ obává se.

Vysvětlování ekonomickými škodami je podle Konvičky mimo, protože tyto škody už byly napáchány a nastanou tak jako tak. Navíc řada oborů jako potravinářství a doprava naopak dnes prosperuje. „Kleknou montovny, to ano – protože nové auto či elektroniku si teď nikdo nekoupí. Takže budeme montovat ‚na sklad‘ – a trousit infekci?“ ptá se. Největší ekonomickou škodou je podle něj ztráta lidského života.

Navíc čím hlubší by krize byla, tím rychleji by se vyřídila a mohlo by přijít nové oživení. Stav, do kterého se dostaneme, bude spíše dlouhou pozvolnou agónií.

Konvička tedy dává lidem jednoznačnou radu: Pokračovat v izolaci anebo karanténě dobrovolně, dokud to bude jen trochu možné. I za cenu, že si vezmou dovolenou, nebo se „hodí marod“, nebo mají najít jakýkoliv jiný způsob, jak sebe sama vyjmout z řízeného promořování společnosti.

„Ať si tu ‚záchranu ekonomiky‘ narve třeba do prdele,“ zakončil rozhořčený jihočeský biolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…