Prymula chce ruský Sputnik. Má své kouzlo: Odolá mutacím

27.01.2021 7:34

Někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula se domnívá, že ruská vakcína Sputnik V může pomoct vyřešit výpadky. O jejím nákupu chce diskutovat s premiérem Andrejem Babišem. Hovořil o tom nejen pro server Novinky.cz, ale i pro Český rozhlas Plus.

Prymula chce ruský Sputnik. Má své kouzlo: Odolá mutacím
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Roman Prymula v Partii

Roman Prymula, jenž nyní působí ve funkci poradce premiéra Andreje Babiše, se domnívá, že Česko by mělo nakoupit samo vakcíny proti koronaviru a nespoléhat se jen na Evropskou unii. Podle jeho slov by se  tak vyřešil nedostatek vakcíny. Apeluje na to, že by se měla koupit i zatím v EU neschválená ruská vakcína Sputnik V, kterou však odmítá šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

„Teď je zpomalen celý ten proces očkování a potřebujeme je co nejrychleji. Pokud se nám nepodaří získat vakcíny, které jsou registrované v Evropě, což je těžké, tak pak je samozřejmě tato cesta,“ zmínil Prymula pro Novinky.cz, že by se zkrátka mohlo jednat s výrobci a obstarat si vakcínu bokem. Hovoří tak o Maďarsku, kterou obdobnou cestu zvolilo. 

Co se týče Sputniku V, tato vakcína se dle jeho slov jeví jako bezpečná. „Ještě jsem neviděl výsledky velké studie, která byla zahájena až po registraci, protože tu byla velká nevole, že ta studie nebyla už před registrací, ale myslím si, že ty výsledky musely být předloženy teď Evropské lékové agentuře, kde bylo žádáno o registraci této vakcíny. Doufám, že se dostanou i na veřejnost,“ zmínil Prymula a hovořil i o čínské vakcíně Sinopharm.

„Tato vakcína má svoje kouzlo v tom, že zřejmě nebude mít problém s nějakými mutacemi, protože tam má na svém povrchu celou řadu antigenů, jelikož jde vlastně o mrtvý virus. Na druhou stranu její imunogenita je kratší než u jiných vakcín, což znamená, že by se musela přeočkovávat asi jednou za šest měsíců. To je samozřejmě hendikep,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…