Psychiatr: Cynismus politických zločinců žene mladé lidi do našich ordinací

20.03.2012 10:18

Na první pohled se může zdát, že dnešní mladí Češi mají všechno. Mohou svobodně cestovat, užívat si sexuální svobodomyslnosti, neomezenou volbu zábavy, měkké tresty za delikty, přes sto televizních kanálů, vysokoškolský titul za pár týdnů, zkrátka všechno. Ale co je potom vede k tomu, že zkoušejí drogy, stávají se z nich takřka nenapravitelní kriminálníci, případně se pokouší o sebevraždu? Nad tím se zamýšlí soudní psychiatr Max Kašparů v dnešních Lidových novinách (LN). Dochází k závěru, že je to hodnotový smog, který zamořuje naši společnost, prostupuje např. politikou, ale nejen jí.

Psychiatr: Cynismus politických zločinců žene mladé lidi do našich ordinací
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protestující na Václavském náměstí

Každá mladá generace se bouří proti zavedeným hodnotám. Revolta mladých je běžná. Současná Evropa a s ní i Česko se však potýká trochu s něčím jiným – s frustrací mladých lidí. Někdo by mohl říct, že nemají důvod být frustrovaní, protože mají všechno, jenže toto tvrzení samo o sobě rozkrývá podstatu problému. Lidé jsou slušně zabezpečeni po materiální stránce, ale schází jim nějaké hlubší hodnoty, které nikdy nebude možné přepočítat na peníze a koupit si je. Právě absolutní víra v materialismus je podle psychiatra Maxe Kašparů zásadním problémem.

Delikventi opisují od politiků

„Mladí lidé, kteří se rodí s čistým srdcem, musejí dýchat hodnotový smog, který jim vytvořily předchozí generace. Žijí ve společnosti, kde se silně přeceňuje materiální a nevěnuje se dostatečná pozornost kulturnímu, etickému a mravnímu, tedy oněm tichým, mlčenlivým, ale nezanedbatelným hodnotám, které nelze měřit kalkulačkou. Ze společnosti se vytratil cit pro čest, důstojnost, noblesu, džentlmenství a elegantní charakter. Neexistují současné pozitivní vzory. Zmizela obyčejná lidská slušnost, zbourala se všechna tabu,“ vypočítává společenské neduhy odborník.

Tohoto pádu všech tabu mladí využili např. k experimentování s drogami, ale nejen k tomu.  Zrelativizování prakticky všech hodnot výborně využili delikventi všeho druhu, kteří do praxe převádějí to, co vidí v náznacích na příklad na současné politické scéně. Společnost je za to sice trestá, ale mladí to mohou cítit jako nespravedlnost, protože si dobře všímají toho, že těm nahoře se neděje nic.  

„Na jedné straně vidí mladí lidé cynismus polických zločinců a na druhé straně nespravedlnost do nebe volající. To jsou choroboplodné zárodky, které v nich vyvolávají bezradnost a frustraci,“ uzavírá Kašparů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…