Ptali se lidí, zda by teď volili Zemana a jestli má kandidovat. Takto to dopadlo

24.08.2015 15:52

Společnost pro průzkum veřejného mínění SANEP podnikla exkluzivní výzkum, ve kterém se dotazovala na názory ohledně případného druhého volebního období prezidenta Miloše Zemana. Tazatelé chtěli znát názory na přímou prezidentskou volbu, na to, zda Miloš Zeman bude chtít v úřadu pokračovat, i na jeho případné náhradníky.

Ptali se lidí, zda by teď volili Zemana a jestli má kandidovat. Takto to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Necelé tři čtvrtiny všech dotázaných věří, že Miloš Zeman se v roce 2018 bude opět ucházet o prezidentský úřad. 
 
Z celkového počtu dotázaných by o jeho druhou kandidaturu stálo 45,2 %. Ovšem těch, kteří si nepřejí, aby se pokusil opět dosáhnout na prezidentský úřad, je 42,1 %, zbytek neví.
 
A pokud by nastala situace, že by se Zeman prezidentských voleb zúčastnil, podpořilo by jej 37,6 % dotázaných. Mezi dalšími ve výzkumu uvedenými kandidáty byl Václav Klaus, který získal 11,3 %, za ním nejvyšší vojenský představitel NATO, armádní generál Petr Pavel, s 10,8 % hlasů, kněz a pedagog Tomáš Halík se 7,5 % hlasů a na samém chvostu s 0,8 % hlasů se umístil Zdeněk Škromach. Celkem 15,8 % dotázaných by volilo jiného kandidáta. 
 
Přímou volbu prezidenta pak podporuje celkem 69,7 % dotázaných a 20,3 % dotázaných ji vidí jako chybu, kterou jsme neměli zkoušet.
 
Voleb by se pak určitě účastnilo 59,4 % všech dotázaných.

"Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 3.– 7.8. 2015 na vybrané skupině 2.051 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů, 12.719 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou," dodává agentura SANEP ve své zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…