Půjčka MMF? Výhra Mefista Kalouska, píše Týden

25.01.2012 20:46

Komentátor Miroslav Korecký shrnuje na serveru Týden.cz situaci, která vznikla v české vládě ohledně půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu. Přestože se premiér Nečas zdál v poslední době jako silný hráč politické scény, v této otázce tomu tak není.

Půjčka MMF? Výhra Mefista Kalouska, píše Týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

Nečasův postoj byl zpočátku velmi kritický jak k půjčce MMF, tak k nové evropské smlouvě. „Svým vládním Mefistem Miroslavem Kalouskem se postupně nechal vmanévrovat do postoje k EU mnohem vlídnějšího,“ píše Korecký.

Z euroskeptika eurohorlivec

Přestože některé státy půjčku odmítly, premiér nakonec souhlasí. „Jen bůh a Miroslav Kalousek sice vědí, nakolik je ministrovo euronadšení autentické, ale na tom ani tak moc nezáleží. Ať už Richelieu Kalousek jen plní přání svého stranického předsedy, který je eurofederalistou z přesvědčení, anebo chce jen pragmaticky udělat z TOP 09 tu lepší a pro intelektuály přijatelnější pravici, nad Nečasem zkrátka vítězí,“ shrnuje autor.

Je to podle Koreckého podivné hlavně proto, že na Nečasově straně je veřejnost, Věci veřejné i prezident. „Už u někdejšího premiéra Mirka Topolánka jsme však zaznamenali zvláštní jev, kdy zprvu zdravě euroskeptický jedinec se častým pobytem v Bruselu a poplácáváním se po zádech s evropskými potentáty změnil málem v eurohorlivce. Snad bude nervová soustava Petra Nečase přece jen alespoň o trošku odolnější,“ doufá Korecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …