Půjde Sobotka před soud? Poslanecká komise k OKD chce začít podávat trestní oznámení

13.09.2019 8:40

Bohuslav Sobotka by mohl být dalším z českých premiérů a expremiérů, o které se může zajímat policie a případně i soud. Zatímco o expremiéra Petra Nečase se policie zajímala kvůli údajnému rozdávání trafik poslancům a o stávajícího předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) se policie zajímala kvůli Čapímu hnízdu, Bohuslava Sobotku možná dožene privatizace OKD.

Půjde Sobotka před soud? Poslanecká komise k OKD chce začít podávat trestní oznámení
Foto: OKD
Popisek: OKD

Sněmovní vyšetřovací komise, která prověřovala historii privatizace OKD, vyslechla řadu svědků a zvažuje podání tři trestních oznámení. První na Bohuslava Sobotku (ČSSD), který měl jako ministr financí na starosti privatizaci menšinového podílu OKD v letech 2004 až 2006. Druhé na Milana Urbana, tehdejšího ministra průmyslu za ČSSD, a třetí na neznámého pachatele.

Oni byli ti, kteří připravovali materiály vlády a kteří si měli pohlídat celý privatizační proces. Oni dva byli ti, kteří měli na starost celou privatizaci. Tudíž celý proces, včetně stěžejního hlasování, byl na jejich bedrech,“ prozradil Českému rozhlasu předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) v narážce na privatizaci menšinového podílu společnosti OKD, který získal podnikatel Zdeněk Bakala.

Trestní oznámení na neznámého pachatele míří za postup, jakým stát v 90. letech minulého století přišel o většinový podíl v této společnosti. V této dávnější minulosti se podle Černohorského jistě najde řada činů, o které by se policie mohla zajímat.

Sobotka za debatou o privatizaci OKD vidí snahy o politický útok. Jeho svědomí je prý čisté. „Mám čisté svědomí. Trestní oznámení pokládám za výhradně politicky motivované a zcela nepodložené,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…