Pusto prázdno v trezorech. Banky nechtějí dopadnout jako Rusové

11.07.2023 13:52

Centrální banky podle nového průzkumu firmy Invesco rekordně nakupují fyzické zlato a stahují svá aktiva ze zahraničí domů. Obávají se, že by jejich rezervy mohly být v budoucnu zmrazeny jako ty patřící Rusku. Západní státy totiž v rámci válečných sankcí loni bezprecedentně zmrazily téměř polovinu z 640 miliard dolarů ruských státních rezerv zlata a zahraniční měny. Průzkum dále nasvědčuje, že centrální banky přestávají věřit americkému dolaru. Jasnou alternativu ve formě nové globální rezervní měny však zatím nevidí.

Pusto prázdno v trezorech. Banky nechtějí dopadnout jako Rusové
Foto: archiv
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
Nejnovější studie investiční firmy Invesco naznačuje, že centrální banky a státní investiční fondy stále častěji stahují své zlato ze západních bank zpět domů kvůli obavám, že by jejich aktiva v zahraničí mohla být zmrazena. Nebezpečný precedent ohrožující právní jistotu a pravidla tržní ekonomiky investoři spatřují v sankcích, které západní státy uvalily na Rusko po vypuknutí války na Ukrajině. Za bezpečnější alternativu vůči derivátům a burzovně obchodovatelným fondům centrální banky považují fyzické zlato, jehož za minulý rok nakoupily rekordní hodnoty. Na Čínu a Turecko připadá dohromady téměř pětina těchto nákupů, píše deník Financial Times.

Podle správce aktiv Invesco, který v období od ledna do března provedl průzkum mezi 85 státními investory a 57 centrálními bankami, přibližně 41 % respondentů průzkumu očekává, že v příštích třech letech zvýší alokaci zlata ve svých portfoliích. Dvě pětiny z nich uvedly, že je k tomuto kroku motivují obavy ze zmrazení svého majetku. Průzkum dále zjistil, že 68 % centrálních bank drží část svých zlatých rezerv doma, přičemž v roce 2020 to bylo 50 %. Za pět let by se toto číslo podle průzkumu mělo zvýšit na 74 procent.

„Měli jsme zlato v Londýně..., ale nyní jsme ho převedli zpět do vlastní země, abychom ho drželi jako bezpečné aktivum a aby bylo v bezpečí,“ uvedla podle Invesco jedna nejmenovaná centrální banka.

Po vypuknutí války na Ukrajině západní banky zmrazily téměř polovinu z celkové hodnoty 640 miliard dolarů ruských státních rezerv zlata a zahraniční měny. Ruská aktiva ve svých bankách tehdy zmrazilo dokonce tradičně neutrální Švýcarsko. Moskva zmrazení svého majetku považuje za nelegální krádež. „Je to samozřejmě bezprecedentní zmrazení, takže budeme připravovat žaloby a chystáme se je uplatnit, protože je to v celosvětovém měřítku bezprecedentní,“ prohlásila loni na jaře guvernérka ruské centrální banky Elvíra Nabiullina.

Další jev, kterého se centrální banky obávají podle průzkumu Invesco, je kromě možného zmrazení jejich aktiv v zahraničí rovněž oslabování amerického dolaru jako globální rezervní měny. I to je prý vede k rekordním nákupům fyzického zlata. Pozicí dolaru otřásly americké sankce, které vyloučily Rusko z globálního dolarového finančního systému, čímž znejistily centrální banky. Ty přestávají dolaru důvěřovat. Invesco však zároveň zjistilo, že zatím neexistuje univerzálně akceptovaná alternativa nové celosvětové rezervní měny. Že by na tuto roli mohl v následujících pěti letech aspirovat čínský juan, si myslí pouze 18 % centrálních bank, které se podílely na průzkumu. Ještě v roce 2022 jich juanu jako potenciální globální rezervní měně věřilo 29 %. „Lidé už dlouho hledají alternativy k dolaru a euru a už by k nim přešli, kdyby existovaly nějaké vhodné alternativy,“ řekl společnosti Invesco nejmenovaný zástupce centrální banky na rozvíjejícím se trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A to ještě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 11.07.2023 15:08:20
konference BRICSu ani nezačala... Tu alternativu proti dolaru tam představí a slovo "zlato" se tam bude skloňovat ve všech pádech. To je ten hlavní důvod, proč banky nakupují zlato. Podrazáctví Západu ohledně zmrazení (v kulturních zemích se pro to používá výraz "krádež") donutilo bohaté země stáhnout aktiva a začít se zbavovat amerických dluhopisů. Začínají se dít věci, a my, jak už se stalo naším zvykem, budeme na straně poražených.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…