Putin Krym vrátí, ujistil u Moravce polský exprezident. Pithart pak promluvil o boji o Havla a balvanu normalizace

06.07.2014 13:07

Demokracie i kapitalismus se musí změnit, národní stát již na řešení řady problémů nestačí. Některé věci je třeba řešit na celoevropské úrovni. Tato tvrdá slova pronesl v České televizi polský exprezident Lech Walesa, který se v přímém přenosu vymezil i vůči Václavu Havlovi. Evropu musíme podle jeho názoru vystavět na nových základech. Někdejší český premiér Petr Pithart se ale stavěl proti některým Walesovým myšlenkám. Budovat demokracii znovu je hloupost.

Putin Krym vrátí, ujistil u Moravce polský exprezident. Pithart pak promluvil o boji o Havla a balvanu normalizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize proti sobě zasedli bývalý polský prezident a symbol polského odporu proti komunistům Lech Walesa a bývalý předseda české vlády Petr Pithart. Diskutovali spolu o stavu středoevropské demokracie čtvrtstoletí po pádu komunistického panství.

Já jsem byl aktivní bojovník, Havel byl myslitel

Jedenasedmdesátiletý Walesa se ze speciálu vysílaného z místa pořádání dalšího ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech rozpovídal o tom, že pád socialismu pro Polsko znamenal obrovský propad ekonomiky, který by zřejmě Spojené státy nebo jiné západní země možná nezvládly. Polsku se to však podařilo. „Musíme si uvědomit, že Poláci svým bojem vybili zuby sovětskému medvědovi a ostatní země bojovaly samy za sebe,“ poznamenal Walesa. Kdyby to Poláci neudělali, nebylo by získání svobody ve střední Evropě takové, jaké nakonec bylo.

Walesa je spolu s Václavem Havlem symbolickou postavou pádu komunistické éry a Pithart má za to, že u nás začíná souboj o Václava Havla. Přesto v dohledné době nevznikne film o Václavu Havlovi, tak jak v Polsku vznikl film o Walesovi pod taktovkou Andrzeje Wajdy. Bývá mu vyčítáno např. to, že v podstatě postavil Walesovi filmový pomník, přesněji řečeno, že ukazuje Walesu ve zidealizované podobě.

Polský exprezident má za to, že o Havlovi by bylo těžké natočit film, protože Havel hodně psal a své myšlenky realizoval, zatímco Walesa byl aktivním vůdcem odporu v tom smyslu, že fyzicky roznášel letáky, organizoval stávky a tak podobně. „Havel byl muž slova, intelektuálem a lidem se dnes líbí spíše akčnější příběhy,“ poznamenává Walesa. Připomněl, že zásadní roli v Polsku sehrál i papež Jan Pavel II., který Poláky duchovně pozvedl, dal jejich odporu i duchovní rozměr. A když dnes budujeme jednotnou Evropu, měli bychom prý znovu stavět i na duchovních základech.

Svět se mění, musí se změnit i Evropa a demokracie

Svět se mění, a proto je třeba i demokracii budovat stále znovu. Je třeba hledat témata, která spojují Evropu a činí z ní silného hráče. Jednotícím tématem může být např. téma ekologie, to je podle Walesy celosvětový problém. Národní problémy si podle exprezidenta mohou řešit národní státy samy, ale některé problémy je třeba řešit na vyšší úrovni. „Pokud se chceme stát součástí evropského státu, musíme začít budovat nové základy. Musíme začít od společných hodnot, ale my dnes nemáme nové základy. Evropa má staré základy, my je musíme obnovit a přizpůsobit je moderní době,“ míní Walesa. „Nacházíme se v době očišťování a přemýšlení o tom, kam dál," pokračuje bývalý vůdce protikomunistického odporu, který má za to, že národní stát sám o sobě nestačí na řešení řady problémů.  

Pithart se ale Havla zastal, když poukázal na to, že i jeho příběh měl a má svou sílu. Mimo jiné v tom, že byl hned třikrát za mřížemi. A co se týče vyrovnávání s komunistickou minulostí, prý je to běh na velmi dlouhou trať. „Budeme se pořád vyrovnávat a ještě naše děti se budou s minulostí vyrovnávat. Hledat nějaký zlomový okamžik, to je nesmysl,“ podotkl bývalý předseda české vlády. „Minulost normalizace za sebou táhneme jako balvan,“ pokračoval Pithart. Za strašnou označil rychlost, s jakou se čeští komunističtí politici zřekli myšlenek pražského jara 1968 a řekli jim: Běžte domů.

Následně se ale postavil proti názoru Lecha Walesy, který volal po budování nových základů demokracie. „Všechny pokusy vymyslet novou demokracii dopadly blbě. Jiný kapitalismus, to ano, protože tento kapitalismus solidaritě neprospívá,“ varoval ve vysílání Pithart. „Musíme udělat nějaký rázný proces s převahou bankovního podnikání,“ míní český expremiér. Svět v tomto smyslu nevyužil bankovní krizi k nutné proměně.

Je třeba řešit i to, že lidé se málo občansky angažují, což demokracii oslabuje, stejně tak ji podle Walesy oslabuje chudoba. Pokud se budou mít lidé lépe, bude se dařit i demokracii. „Všichni chtějí demokracii, ale u politiků vidí, že kradou a podvádějí. Takovouto demokracii lidé nechtějí, demokracie tu má být pro lidi,“ upozornil Walesa.

Ten, kdo používá tanky, prohraje

Nakonec došlo i na otázku ukrajinské krize. Walesa věří v její vyřešení. Dojde na něj díky globální ekonomice. „Putin Krym vrátí," poznamenal k ukrajinské krizi Walesa. „Podívejte se na Evropu, my jsme si s Polskem udělali mnoho zlého a dnes mezi námi není žádná hranice a na Krymu se v budoucnu musí stát něco podobného,“ míní Walesa. Moderní globální svět již podle polského exprezidenta není obdobím tanků, a kdo jich používá, výhledově musí prohrát. Jak by spolu mohly bojovat státy, které mají tak velký ekonomický prospěch ze vzájemné spolupráce.

Pithart má za to, že Walesův pohled je příliš optimistický. „My jsme asi trochu skeptičtější, ale jsem rád, že někdy k nám přijede takto optimistický člověk a poví nám, jak to bude i s tím Krymem."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…