Putin: Rusko je moc velké. Západ ho chce rozdělit. Prostě nás podvedli

23.12.2021 12:27

I na dnešní tiskové konferenci ruského prezidenta Vladimira Putina zaznělo téma Ukrajiny, NATO a ohrožení Ruska ze strany USA. Ruský prezident prohlásil, že Rusko bylo v devadesátých letech oklamáno. „Prostě nás podvedli. Zcela jasně a nepokrytě. NATO se rozšiřuje, jsou v Polsku, mají tam své vyspělé zbraně,“ řekl. Má za to, že Západ chce Rusko rozdělit ještě víc, než se stalo po pádu Sovětského svazu. „Rusko je moc velké, protože evropské státy jsou menší, už to nejsou ta velká impéria, jako bývala,“ uvedl. Rusko chce prý jen zajistit svou bezpečnost a potřebuje okamžité záruky.

Putin: Rusko je moc velké. Západ ho chce rozdělit. Prostě nás podvedli
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Putin uvedl, že už dal najevo, že pro Rusko je rozšíření NATO na východ nepřijatelné. „My neumísťujeme střely u hranic USA, je to naopak, USA umísťují své střely u našich hranic. Na samém prahu Ruska,“ vymezil se ruský prezident a ptal se, co je na ruských požadavcích zvláštního, USA by prý reagovaly stejně, kdyby Rusko umístilo rakety v Kanadě nebo v Mexiku.

Vrátil se také do minulosti a prohlásil, že Ukrajinu stvořil Lenin při zakládání Sovětského svazu. „Měl své vlastní zájmy, když tento stát tvořil,“ řekl Putin, ale dodal, že minulostí není třeba se zabývat, to hlavní je bezpečnost. „Na vyjednávání nám nezáleží, záleží nám na výsledcích a už jsem to říkal, ani metr na východ, to jsme slyšeli v 90. letech. A podívejte se, co se stalo. Prostě nás podvedli. Zcela jasně a nepokrytě. NATO se rozšiřuje, jsou v Polsku, mají tam své vyspělé zbraně. A o tom mluvím, nejsme to my, kdo někoho ohrožuje,“ opakoval to, co už zaznělo na setkání ministerstva obrany.

„Přišli až k nám a teď říkají: Teď budeme mít i Ukrajinu,“ doplnil s tím, že to znamená, že na území Ukrajiny budou mít USA a NATO své zbraně. A i když Ukrajina nebude členem NATO, tak v ní prý budou USA mít své základny a zbraně. „Říkají, že nerozšiřují, ale rozšiřují,“ stěžoval si.

„V roce 1918 jeden z poradců amerického prezidenta Wilsona řekl, že celý svět bude klidnější, když místo jednoho velkého Ruska bude jeden stát na Sibiři a a čtyři další v Evropě. To zaznělo v roce 1918 a my jsme se rozdělili na dvanáct částí. A teď se mi zdá, že to pro ně není dost. Rusko je moc velké, protože evropské státy jsou menší, už to nejsou ta velká impéria, jako bývala. Jsou z nich malé státy s 60 až 80 miliony lidí. Ale i po kolapsu SSSR máme jen 146 milionů, ale i to je pro ně moc. To je myslím jediný možný důvod, proč stále vytvářejí tento nátlak,“ mínil.

Zopakoval, že v devadesátých letech dělalo Rusko všechno pro to, aby mělo se Západem dobré vztahy. Ale Západ prý stejně podporoval severokavkazské teroristy. „Jsem si tím jistý, pracovali jsme s dvojitými agenty a řekli nám, co měli za úkol od západních tajných služeb. Proč jste to dělali? Měli jste Rusko vnímat jako spojence, posilovat ho, ale ne, chtěli jste ho ještě více rozdrobit a začali jste rozšiřovat NATO na východ,“ vzkázal ruský prezident a dodal, že ruské obavy z expanze NATO byly ignorovány. „Pět vln expanze na východ. Takže se ptejte jich, proč nerozumí tomu, co říkáme. My chceme zajistit svou bezpečnost,“ řekl a a vystartoval na reportérku, na jejíž otázky odpovídal: „Jaké záruky musíme poskytnout? Vy nám musíte dát záruky. Teď a tady.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…