Putin a Porošenko se shodli, že příměří na Ukrajině zatím funguje

06.09.2014 17:18

Příměří na východě Ukrajiny se v podstatě daří dodržovat, k jeho dlouhodobějšímu fungování jsou však potřeba některé další kroky. Podle Kyjeva se na tom dnes shodli prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko v telefonickém rozhovoru. Mezi zmíněná opatření má patřit například mezinárodní dohled či dodávky humanitární pomoci.

Putin a Porošenko se shodli, že příměří na Ukrajině zatím funguje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nemajetní lidé dostávají jídlo

Podle Porošenkova úřadu se lídři obou zemí shodli na nutnosti co největší přítomnosti zástupců Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, kteří mají dohlížet na dodržování klidu zbraní. Důležitou součástí smíru má být i spolupráce v poskytování humanitární pomoci. Na východ země už míří první ze dvou ohlášených ruských humanitárních konvojů.

Příměří vyhlášené v pátek v podvečer podle agentur zatím obě strany dodržují, vzájemně se však obviňují z jeho porušování. Povstalci z Donbasu osočili podle agentury DPA ukrajinskou armádu, že ostřelovala několik jejich pozic v Doněcku a nejméně osm bojovníků na tamějším letišti přitom bylo údajně zraněno. Kyjev zase obvinil separatisty z ostřelování svých pozic, když podle armády nejméně deset útoků začalo po vyhlášení klidu zbraní.

Situaci na Ukrajině důkladně sledují zástupci Evropské unie, která chce na Rusko uvalit nové sankce. Někteří představitelé se vyjádřili, že osud sankcí závisí především právě na fungování smíru a vývoji ruské přítomnosti v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…