Putin chuj! Teploušové, táhněte do Ruska. Ještě jeden pohled na řádění odpůrců Nočních vlků

07.05.2019 19:01

Dne 6. 5. 2019 navštívil Olšanské hřbitovy kontroverzní ruský motorkářský klub Noční vlci s cílem uctění památky padlých sovětských vojáků ve druhé světové válce na území Československa a položením kytic k jejich hrobům. Jak už je zvykem, dorazili i odpůrci současného Ruska. Fotograf Vít Hassan zažil přímo v centru střetu aktivistů velmi zajímavé věci. Jeho svědectví přinášíme v autentické formě.

Putin chuj! Teploušové, táhněte do Ruska. Ještě jeden pohled na řádění odpůrců Nočních vlků
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protestující proti Nočním vlkům

Po dvanácté hodině k Olšanským hřbitovům v Praze přijelo několik desítek motorek se členy ruského motorkářského klubu Noční vlci. Noční vlky přišli přivítat i čeští politici Josef Skála, Jaromír Kohlíček, Marta Semelová, Jaroslav Foldyna a přes dvě stě jejich příznivců.

Před vchodem na Olšanské hřbitovy na ně čekala i skupinka zhruba padesáti odpůrců v čele s protiruským aktivistou a účastníkem tzv. pražského Majdanu, Nizozemcem Otakarem van Gemundem. Aktivisté si s sebou přinesli několik metrů dlouhý transparent hlásající, že Hitler + Stalin rozpoutali druhou světovou válku, který pověsili na zeď Olšanských hřbitovů. Někteří z nich byli omotáni do vlajek Evropské unie, mávali prapory se symbolem NATO, či v rukou drželi roztažené americké vlajky.

Při příchodu Nočních vlků na ně vulgárně pokřikovali, pískali a směrem k nim ukazovali vztyčené prostředníčky. Poslanec Jaroslav Foldyna se je pokusil uklidnit velice svérázným způsobem, a to tak, že v ruce svíral balíček s několika různobarevnými lízátky značky Chupa Chups, kterými se jal aktivisty obdarovávat. Ti však odmítli. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, proč zrovna lízátka, Jaroslav Foldyna odpověděl: „Chtěl jsem je zklidnit něčím sladkým a také je o nich všeobecně známé, že je mezi nimi mnoho zženštilých mužů. Tak jsem jim chtěl lízátky udělat radost, ale oni je odmítli, tudíž jsem nevěděl, co s nimi, a nakonec jsem je rozdal malým dětem.“

Při vstupu Nočních vlků na Olšanské hřbitovy zaznělo ze strany, kde vlály americké vlajky společně s vlajkami Evropské unie a NATO, směrem k Nočním vlkům a jejich příznivcům mnoho velmi peprných nadávek, přičemž od sebe oba tábory musela oddělovat policie. Krátce po příchodu Nočních vlků a jejich příznivců před sochu rudoarmějce, která dominuje hrobům sovětských vojáků na Olšanských hřbitovech, byla vyhlášena minuta ticha za padlé sovětské vojáky, přičemž ani ta nebyla aktivistům čekajícím za zdí Olšanských hřbitovů svatá a svůj nesouhlas s návštěvou Nočních vlků vyjadřovali silným pískotem, který hrubě narušoval pietní akci.

Při krátkých projevech zaznělo, že nebýt 143 000 sovětských vojáků, kteří bojovali proti nacistům a padli na území Československa za naši svobodu, tak bychom zde nebyli. Poté následovalo pokládání věnců a květin před sochu rudoarmějce, přičemž květiny zde položilo i několik českých politiků včetně Jaroslava Foldyny a Marty Semelové. Poté se Noční vlci odebrali zpět k bráně. Před vchodem na ně čekali aktivisté v čele s Otakarem van Gemundem, kteří na Noční vlky pískali a opakovaně křičeli: „Putin chuj!“, „Ivane, běž zpátky do Ruska!“, „Táhněte do Ruska!“, „Proč nejezdíš na ruské motorce, ale na americké?!“, „Sláva Ukrajině!“, „Hanba!“, ale i urážku, která by se dala nazvat jako homofobní: „Teploušové, táhněte do Ruska!“ Účastníci pietní akce na proamerické aktivisty pro změnu křičeli, že na místo byli posláni George Sorosem, z jehož peněz jsou placeni, načež se jim od jednoho aktivisty dostalo odpovědi, že to není pravda, že jsou od Miroslava Kalouska.

Po chvilce hádek protiimigrantský aktivista a kandidát do Evropského parlamentu Jiří Černohorský neudržel nervy na uzdě, rozběhl se na aktivistu, který v rukou držel prapor NATO, chvíli se s ním o něj přetahoval, načež následně poškodil obrovský transparent pověšený na zdi Ošanských hřbitovů hlásající, že Hitler + Stalin rozpoutali druhou světovou válku. Černohorský byl vzápětí zadržen policií, přičemž napětí mezi oběma tábory se v té chvíli dalo krájet. Na místo přiběhly dvě desítky těžkooděnců, kteří od sebe oba znepřátelené tábory musely oddělovat, jinak by bezesporu došlo k násilí.

V té době došlo ještě k jednomu menšímu incidentu, kdy se jeden z lidí, kteří přišli uctít památku padlých, pokusil prounijnímu aktivistovi vytrhnout z rukou vlajku Evropské unie. Krátce poté nasedli členové ruského motorkářského klubu Noční vlci na motorky a za pískotu, nadávek a vztyčených prostředníčků ze strany jejich odpůrců a naopak za potlesku jejich příznivců hromadně odjeli pryč.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Vít Hassan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…