Putin je druhý Hitler a jeho Rusko je jako mor. Horší než opilecká troska a špinavý feťák, rozepsal se vážený profesor z USA. A to nebylo vše

17.07.2014 11:47

Profesor politologie v Rutgers University-Newark Alexander J. Motyl se ve svém komentáři publikovaném na serveru worldaffairsjournal.org pouští ostře do Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina. Označuje režim v zemi za fašistický a tvrdí, že sousedící země by jej měly zcela ignorovat.

Putin je druhý Hitler a jeho Rusko je jako mor. Horší než opilecká troska  a špinavý feťák, rozepsal se vážený profesor z USA. A to nebylo vše
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Anketa

Kdo nese nejvíc viny za rozbouřenou situaci na Ukrajině?

6%
91%
hlasovalo: 17943 lidí

Na začátku svého kritického komentáře odkazuje Motyl na studii amerických profesorů Andreje Shleifera a Daniela Treismana publikovanou před deseti lety, kteří na základě ekonomických ukazatelů došli k názoru, že Rusko se již stalo standardním demokratickým státem. „Oba pánové však přehlédli politické ukazatele. Normální demokratický stát přece neútočí na své sousedy, nepodporuje nezákonně zvolené politiky, nevolí si do svého čela jedince opilé mocí a vládu, které by její propagandistické tendence záviděl i Goebbels," kritizuje Motyl.

„Pokud si myslíte, že hlavní problém Ruska se skrývá pouze v osobě Putina a jeho odchod vše vyřeší, jste příliš velcí optimisté. Samozřejmě nesmíte v takovém případě patřit do tábora jeho fanoušků, jako jsou Patrick Buchanan, Stephen F. Cohen, Gerhard Schröder, Aleksandr Dugin či Marine Le Pen. Pro ty představuje Putin roztomilého medvídka a v takovém případě můžete být naprosto v klidu. Vše je přece v pořádku," píše Motyl.

Dále pokračuje již na vážnější strunu a podotýká, že hlavní problém vězí v celém systému, který se Putinovi podařilo nastavit. „Osobně považuji režim v Rusku za fašistický. Vykazuje totiž všechny znaky, které si s fašismem spojujeme. A pokud vám snad vadí slovo fašistický, tak dobrá, potom jej tedy označím za Putinův diktátorský a autoritářský režim. To je ale jen slovíčkaření. Ve skutečnosti je současný režim v Rusku skutečně velmi podobný způsobu řízení státu, jak jej praktikovali Mussolini a Hitler," nabízí odvážné srovnání Motyl.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„Jsem si vědom toho, že spousta Rusů a jejich obdivovatelů ze Západu by s mým kritickým pohledem nesouhlasila. Těm mohu vzkázat, že jestli chtějí zničit demokracii, podkopat liberalismus a přijmout za svou ničemnou politiku Ruska, ať tedy mají dále klapky na očích. Jim už není pomoci," vypořádává se Motyl už předem s případnými oponenty svého názoru.

„Když je váš soused agresivní opilec a feťák, co můžete jako jeho soused dělat? Zavřete se na několik zámků a naprosto jej ignorujete. I tak ovšem riskujete, že se jeho iracionální hněv může při sebemenší zámince obrátit proti vám. Poté vám nezbývá, než se spojit s dalšími jeho slušnými sousedy a čelit mu společně. Přesně z tohoto důvodu podepsala Ukrajina asociační dohodu s Evropskou unií, která do budoucna pojistí její nezávislost,“ souhlasí Motyl s rozhodnutím Ukrajiny.

Motyl dle svých slov přesto věří, že se může Rusko změnit k lepšímu. K tomu mohou dle jeho přesvědčení přispět právě i jeho sousedé, kteří by měli trpícímu ruskému lidu nabídnout přátelskou ruku. „Ukrajina, Litva či Lotyšsko si tak zároveň pomohou samy sobě. To je nepochybné. Než se tak ovšem stane, musí se svému sousedovi vyhýbat doslova jako moru,“ doporučuje rázný profesor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…