Putin je nejvíc prozápadní z ruských politiků. Je nemorální chtít vládnout celému světu, píše francouzský profesor

18.05.2015 16:02

Světově uznávaný profesor Jacques Sapir, který přednáší na prestižních francouzských a ruských univerzitách, kritizuje prezidenta Francoise Hollanda za jeho neúčast na oslavách u příležitosti 70. výročí od konce druhé světové války v Moskvě. Francie prý ztratila příležitost přispět k urovnání vztahů mezi Ruskem a Západem.

Putin je nejvíc prozápadní z ruských politiků. Je nemorální chtít vládnout celému světu, píše francouzský profesor
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Podle Sapira se francouzský prezident kormě dalších západních politiků dopustil velké chyby, když nepřijel na oslavy 70. výročí konce druhé světové války do Moskvy. Poukazuje přitom na tradiční úlohu Francie coby prostředníka mezi znepřátelenými stranami. „Hollande měl do Moskvy jet, a signalizovat tak jednotu současného světa. On však dal raději přednost roli absentéra. Jeho neúčast na moskevských oslavách znamená rezignaci, a v neposlední řadě tím způsobil obrovské škody, které budou mít dalekosáhlé důsledky. Zejména tak dlouho, jak bude u moci současný politický establishment,“ tvrdí Sapir.

Sapir přitom konstatuje, že Vladimir Putin je fakticky nejvíce prozápadní ze všech významnějších ruských politiků. Problémem Západu prý je, že dostatečně neporozuměl jeho volání po nastolení zásad a pravidel světového řádu. „O tomto tématu mluvil ruský prezident na bezpečnostní konferenci v Mnichově před osmi lety a poté, mimo jiné, v roce 2012. Putin kritizoval systém vyvolávání konfliktů, které vždy začaly pod záminkou humanitárních cílů. Upozorňoval, že tímto způsobem dochází k podkopávání suverenity mnoha zemí, a vznikají tak právní i morální nesrovnalosti v oblasti mezinárodních vztahů,“ píše Sapir.

celý text v angličtině najdete ZDE

Putin kritizoval zcela správně v minulých letech neschopnost Spojených států přiznat si, že 21. století již nebude stoletím americké dominance, jako tomu bylo ve století minulém. Skutečností zůstává, že minimálně od zásahu v Iráku před dvanácti lety si Spojené státy pravidla platná v mezinárodním právu vykládají zcela po svém. Ve jménu lidských práv se Washington dopouští častých přešlapů. Ušlechtile znějící mise s cílem zavést v konkrétních částech světa demokracii se tak stávají pouhou demagogií; jejich jediným cílem je posílit americký vliv. Americká politika se tak posouvá ke stále většímu intervencionismu. Vidíme to i na příkladu narůstající podpory USA pro ruskou opozici,“ cituje Sapir Putina.

Ruský prezident při mnoha příležitostech zcela jasně prohlašoval, že unipolární svět není životaschopný. Především Spojené státy překračují hranice svých pravomocí v každém směru. Je to vidět v oblasti ekonomické, politické i kulturní,“ připomíná další Putinovo prohlášení Sapir a připomíná, že v tomto smyslu nebyl Putin názorově nikdy osamocen. „Podobné postoje dával najevo i dřívější ministr financí Alexej Kudrin či bývalý ruský premiér Jevgenij Primakov. Ten ve své knize mimo jiné píše, že jakákoli snaha o hegemonii na mezinárodním poli je nemorální,“ upozorňuje Sapir.

Podle Sapira je proto pochopitelné, že by se současní politici měli vrátit k dynamice multipolárního světa. „Právě to očekávala ruská vláda od Francie. Musíme bohužel konstatovat, že francouzská vláda, premiér i prezident ve svých rolích absolutně selhali. Svojí okázalou ignorancí 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě se dopustili urážky ruského lidu a jeho obrovských obětí. To se však týká i Číny, Indie a dalších zemí, které do Moskvy 9. května své zástupce vyslaly. Je nutné se rovněž smířit s tím, že francouzští politici svojí měrou přispívají k potenciálním konfliktům v budoucnosti. Podobné chyby bude jen stěží možné napravit. A jak pravil známý diplomat Talleyrand, chyby v politice jsou horší než spáchání skutečných zločinů,“ uzavírá Sapir.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …