Putin je v panice, bojí se revoluce v Moskvě, odhadl Johnson

19.03.2022 22:37

Britský premiér Boris Johnson v sobotu odmítl, že by bylo v budoucnu ještě možné normalizovat vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Takový krok by podle něho znamenal „nový věk zastrašování“ ve východní Evropě a zelenou pro autokraty po celém světě. Zmínil též, že podle jeho mínění je Putin aktuálně „v naprosté panice“, jelikož se bojí, aby se mu v Moskvě nerozhořela „barevná revoluce“. Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se však taková slova snaží mírnit: „Absolutně fit, v lepší formě než kdy předtím,“ tvrdí o Putinovi.

Putin je v panice, bojí se revoluce v Moskvě, odhadl Johnson
Foto: Repro Youtube
Popisek: Britský premiér Boris Johnson

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
Britský ministerský předseda během svého projevu na jarní konferenci konzervativců v Blackpoolu označil probíhající válku na Ukrajině za zlomový okamžik pro svět. „Je to okamžik volby. Je to volba mezi svobodou a útlakem,“ řekl Johnson.

Normalizovat vztahy s Putinem poté, co zaútočil na Ukrajinu, již dle Johnsona nebude možné. „Vím, že někteří lidé na světě, dokonce i v některých západních vládách říkají, že je lepší se smířit s tyranií. Domnívám se, že se hluboce mýlí, a snažit se po této události znovu normalizovat vztahy s Putinem, jak jsme to udělali v roce 2014, by znamenalo udělat přesně stejnou chybu,“ vyjádřil obavu, že Putin by akorát zahájil „nový věk zastrašování“ ve východní Evropě a dala by se zároveň zelená autokratům po celém světě.

„Konec svobody na Ukrajině bude znamenat zánik naděje na svobodu v Gruzii a v Moldavsku, bude to začátek nového věku zastrašování v celé východní Evropě, od Pobaltí až po Černé moře,“ rozvinul se jmenováním zemí, jejichž území je již nyní zčásti okupováno ruskými jednotkami.

Putin podle Johnsona „musí skončit“: „Nastal bod zlomu pro celý svět, a je to zároveň okamžik volby,“ řekl.

„Vím, že je to instinkt lidí v této zemi, stejně jako lidí na Ukrajině, vybrat si pokaždé svobodu,“ obrátil se poté k Britům a vzpomenul, že dle něho si kvůli vůli být svobodní lidé ve Spojeném království odhlasovali opuštění Evropské unie. Britové se dle Johnsona také rozhodli „osvobodit“ z EU, aby „mohli dělat věci jinak“ a aby se jejich země „mohla řídit sama“.

Putin je podle Johnsona aktuálně „v naprosté panice z takzvané ‚barevné revoluce‘ v samotné Moskvě, a proto se snaží uhasit plamen svobody na Ukrajině“. „Proto je životně důležité, aby neuspěl, protože vítězný Putin se na Ukrajině nezastaví,“ zdůraznil. 

Kromě toho, že Johnson podezřívá Putina ze stavů paniky, již dříve uvedl, že je podle něj „iracionální“. A v podobném smyslu o Putinovi, jakožto o „paranoidním“ člověku hovoří i mnozí další světoví lídři.

Spekulace o nepříliš dobrém stavu prezidenta Putina se však snaží vyvrátit jeho spojenec, běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Ruský prezident Vladimir Putin je podle něj nejen fyzicky, nýbrž i duševně zdravý.

V rozhovoru pro Tokyo Broadcasting System (TBS) Lukašenko uvedl, že prý Putin ještě před svými sedmdesátými narozeninami není ještě ani na vrcholu svých sil. „Putin je absolutně fit, je v lepší formě než kdy předtím,“ snažil se dementovat jakékoli pochybnosti o ruském prezidentovi. „Západ a vy byste měli dostat tuhle hloupost, tuhle fikci z vašich hlav,“ řekl Lukašenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…