Putin nabídl Ukrajincům ruské občanství. Romancov a Mitrofanov jsou pobouřeni. Generál Pavel rovnou varuje...

28.04.2019 18:40

Poté, co se objevila zpráva, že ruský prezident Putin zvažuje nabídku pro Ukrajince – občanství za slib věrnosti Rusku –, se rozhořela na Twitteru politického geografa Michaela Romancova zajímavá diskuse. Zapojili se do ní také generál Petr Pavel nebo český komentátor ruského původu Alexandr Mitrofanov. Podívejte se sami, s jakými přišli názory.

Putin nabídl Ukrajincům ruské občanství. Romancov a Mitrofanov jsou pobouřeni. Generál Pavel rovnou varuje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Na summitu o projektu nové Hedvábné stezky v Pekingu prohlásil ruský prezident Vladimir Putin, že zvažuje, že nabídne občanství všem obyvatelům Ukrajiny, nejen těm z oblastí pod kontrolou proruských separatistů. „Zvažujeme, že občanství ve zjednodušeném řízení udělíme všem občanům Ukrajiny, nejen obyvatelům Luhanské a Doněcké republiky,“ řekl novinářům Putin.

Putinovo prohlášení vyvolalo řadu reakcí. K tématu se vyjádřil také politický geograf Michael Romancov. Na svém Twitteru poznamenal, že v sovětských dobách komunisté nepohodlné občany likvidovali, zavírali do gulagů, později do psychiatrických léčeben. Těm významným umožnili či nařídili odejít a pak je zbavili občanství. „Dnes Rusko vytváří občany v zahraničí (J. Osetie, Abcházie, Ukrajina). Pokrok?“ napsal.

Na jeho komentář mu v následné diskusi odpověděl také generál Petr Pavel. Čím více občanů Ruské federace kdekoliv mimo teritorium Ruské federace, tím je podle jeho slov více „legitimních“ důvodů k jejich následné ochraně ze strany Ruské federace.

Romancov pak myšlenku ještě rozvinul s tím, že nakonec se nad územím, kde se objeví ruští občané, vztyčí ruská vlajka a tu, jak známo, už nikdy nebude důvod spustit.

„Já bych to, Michale, jako loajální občan řekl jinak: Chance?“ připojil se do diskuse komentátor Alexandr Mitrofanov. Na Romancovo stručně „yes“, které přišlo jako odpověď, pak odepsal stejně v čínském jazyce.

Uživatel vystupující pod jménem Leica na Romancovův tweet namítl, že zde spatřuje však rozdíl v tom, že nyní to je na bázi dobrovolnosti a svobodné vůle. V praxi to však podle Romancovových slov vypadá právě tak, že se „svobodný individuální akt vůle“ promění na akt státní zvůle a záboru území souseda.

Ukrajina se ohradila proti tomu, že šéf Kremlu tento týden podepsal dekret, který výrazně usnadňuje lidem ze separatistického Donbasu získat občanství Ruské federace. Stěžovala si Radě bezpečnosti OSN. Putin už dříve podpis výše zmíněného dekretu označil za humanitární akt.

Dekret zaručuje, že ruské úřady žádost o občanství vyřídí do tří měsíců. Podmínkou obdržení ruského pasu je slib věrnosti Rusku. Putinovo rozhodnutí odsoudili odstupující ukrajinský prezident Petro Porošenko i nově zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten zároveň vyzval Západ, aby zpřísnil sankce proti Rusku.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …