Putin nemůže posílat plyn. Německo ho posílá obráceným směrem

05.01.2022 13:37

Za současný růst cen plynu v Evropě může podle ruského prezidenta Vladimira Putina Německo, které ruský plyn přeprodává do Polska a na Ukrajinu. Využívá k tomu plynovod Jamal v obráceném směru, kvůli čemuž jeden z evropských plynovodů přestává používat ruský Gazprom. Podle některých politiků v EU ale Gazprom schválně dodává méně plynu, aby si vynutil zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. To ale Putin odmítá.

Putin nemůže posílat plyn. Německo ho posílá obráceným směrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Německo již více než 2 týdny posílá ve zpětném směru ruský plyn do Polska a na Ukrajinu, protože tyto země odmítají plyn nakupovat přímo z Ruska. Cena plynu se v posledních dnech zvýšila až o 30 procent, za což je podle Putina mimo jiné zodpovědné právě Německo. V úterý Jamalem z Německa proudilo do Polska až 9,9 milionu kilowatthodin (kWh/h), což je výrazný nárůst oproti situaci před dvěma týdny, kdy to bylo jen 1,2 milionu kWh/h.

Dalším problémem je podle informací serveru iUhlí.cz fakt, že Evropská unie ustupuje od dlouhodobých smluv s ruským Gazpromem, které podle Kremlu zajišťovaly Evropě lepší cenu plynu. Brusel ale dlouhodobé smlouvy nepodporuje, protože se chce zbavit závislosti na ruském plynu a místo toho hodlá nakupovat například zkapalněný zemní plyn (LNG) ze Spojených států. Rusko nyní dodává přes 40 procent plynu, který se v EU spotřebovává.

Ceny plynu v roce 2021 citelně rostly vinou dopadů pandemie covidu-19, ale i právě kvůli politice EU, která odmítá dlouhodobé smlouvy na ruský plyn. To se sice vyplácelo v době levného plynu, ale v době, kdy plynu ubývalo, zásobníky v některých evropských zemích nebyly před zimou dostatečně naplněny a rostla poptávka, začala prudce stoupat i cena plynu.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina situaci zhoršuje právě i chování Německa, které ve zpětném směru ruský plyn přeprodává do Polska a na Ukrajinu. Obrácený tok plynu v potrubí totiž prý Gazpromu komplikuje plnění zásobníků na území EU.

Za rostoucí ceny plynu je pak podle Kremlu zodpovědný také Brusel, který se zatím zdráhá spustit dlouho připravovaný plynovod Nord Stream 2, který by zdvojnásobil přepravní kapacitu plynovodu Nord Stream.

Podle některých politiků EU ale Gazprom, který přímo podléhá Kremlu, schválně posílá do Evropy méně plynu, aby si spuštění Nord Streamu 2 vynutil. To ale Putin i zástupci Gazpromu odmítají s tím, že plní všechny závazky z dlouhodobých smluv na 100 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…