Putin obvinil Kyjev ze zločinných rozkazů k palbě na civilisty

23.01.2015 15:00

Odpovědnost za civilní oběti na východě Ukrajiny má Kyjev, který "vydává zločinné rozkazy k palbě na hustě osídlené čtvrti Doněcku". Na schůzi kremelské Bezpečnostní rady to dnes prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Na východě Ukrajiny se do bojů zapojilo dělostřelectvo, raketové vojsko a letectvo, které pálí bez rozlišení po obydlených čtvrtích, řekl prezident.

Putin obvinil Kyjev ze zločinných rozkazů k palbě na civilisty
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

„To vše se děje zároveň s hledáním viníků a za doprovodu propagandistických hesel o hledání cesty k míru. Odpovědní jsou ti, kdo vydávají takové zločinné rozkazy. Lidé, kteří to dělají, musejí vědět, že neexistuje žádný jiný způsob řešení podobných konfliktů, než jsou mírová jednání a politické prostředky," citovala z Putinova projevu agentura TASS.

Putin připomněl, že před týdnem zaslal ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi dopis, v němž navrhl stažení těžké bojové techniky z linie fronty. „Dělostřelectvo a raketové vojsko mělo být odsunuto do takové vzdálenosti, z níž by nebylo možné ostřelovat osídlená místa," řekl prezident.

Moskva podle něj nejen nedostala smysluplnou odpověď, ale stala se svědkem pravého opaku: kyjevské úřady vydaly oficiální rozkaz k zahájení frontálních bojových operací prakticky po celé šířce palebného dotyku, konstatoval šéf Kremlu.

Porošenko: žádný Putinův mírový plán neexistuje

Kyjev už dříve podobnou argumentaci odmítl. Porošenko nedávno prohlásil, že žádný Putinův mírový plán neexistuje, v platnosti pouze zůstávají minské dohody o příměří a oddělení vojsk. Ty by podle ukrajinského prezidenta měla Moskva dodržovat, místo aby podporovala a vyzbrojovala radikální separatisty.

Podle ukrajinské vedení za nynější eskalaci bojů nesou odpovědnost povstalci a Moskva. Ukrajinské bojové operace jsou podle kyjevského ministerstva obrany jen odpovědí na tlak vzbouřenců, který v minulých dnech vyvrcholil obsazením doněckého mezinárodního letiště.

Podle Spojených států je Putinův projekt obsažený v dopise Porošenkovi „okupačním plánem". Stálá americká zástupkyně v OSN Samantha Powerová ve středu v New Yorku řekla, že plán usiluje o legalizaci územních zisků, kterých separatisté dosáhli. "Strhněme závoj Putinova mírového plánu a nazvěme ho tím, čím je - ruským okupačním plánem," řekla Powerová během zvláštního zasedání vrcholného orgánu OSN.

Vzbouřenci na Ukrajině hodlají zahájit novou ofenzívu

V citacích zveřejněných dnes ruskou státní agenturou se ruský prezident nezmínil o prohlášení povstaleckého velitele Alexandra Zacharčenka o tom, že vzbouřenci o klidu zbraní nehodlají vyjednávat a zahájí novou ofenzívu proti ukrajinské armádě v Doněcké i Luhanské oblasti. „Teď útočíme, tak jaképak rozhovory," řekl dnes Zacharčenko, dosazený loni do vedení doněcké „lidové republiky" Moskvou.

O řešení krize na východě Ukrajiny jednali ve středu v Berlíně ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov tam evropským partnerům slíbil, že Moskva využije svého vlivu na ukrajinské radikály a přesvědčí je o potřebě politického vyjednávání a zastavení bojů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…