Putin podporuje evropské extremisty. Může tím ochromit Evropu, bojí se britský Guardian

09.12.2014 11:36

Rusko financuje evropskou ultrapravici. Server Britské listy zprostředkovává informace z článku Luke Hardinga v deníku Guardian, který popisuje, jak bývalý agent KGB, vyhoštěný v osmdesátých letech z Británie, poskytl velkou finanční částku ultrapravicové straně v Evropě. Prý proto, aby ochromil Evropskou unii a upevnil styky mezi Moskvou a budoucí možnou vedoucí představitelkou prokremelské Francie.

Putin podporuje evropské extremisty. Může tím ochromit Evropu, bojí se britský Guardian
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jedna z věží moskevského kremlu

Přesně to se prý stalo. Zakladatel francouzské ultrapravicové Nacionální fronty Jean-Marie Le Pen si vypůjčil dva miliony euro od firmy Veronisa Holdings umístěné na Kypru, kterou vlastní extravagantní postava a špion z doby studené války jménem Jurij Kudimov.

Kudimov je bývalý agent KGB, který nyní pracuje jako bankéř a má těsné styky s Kremlem a sítí velkých peněz kolem něho. V roce 1985 pracoval Kudimov v Londýně. Údajně jako sovětský novinář. V roce 1985 ho vláda Margaret Thatcherové vyhostila za údajnou špionáž.

Pomoc Moskvy pro francouzskou ultrapravicovou stranu lze prý chápat jako pomstu za rozhodnutí prezidenta Françoise Hollandea odložit dodávku prvních ze dvou letadlových lodí Mistral po ruské anexi Krymu a v důsledku pokračující ruské invaze na východní Ukrajinu.

Podrobnosti ZDE.

Kreml naplňuje svůj hlubší plán

Luke Harding v deníku Guardian ale uvádí, že půjčka je součástí hlubší a varovnější strategie Moskvy. „Nejméně od roku 2009 pěstuje Rusko aktivně styky s ultrapravicovými stranami ve východní Evropě. Má vazby na maďarský Jobbik, na ultrapravicovou slovenskou Ľudovou stranu a na bulharskou nacionalistickou euroskeptickou stranu Atak. V těchto zemích politické elity stále silněji sympatizují s Putinovými postoji,“ píše autor.

Podle budapešťské výzkumné organizace Political Capital Kreml navazuje systematicky styky i s ultrapravicovými hnutími v západní Evropě. „Kreml samozřejmě nezaložil západní ultrapravicové organizace. Avšak analogickým způsobem jim nyní poskytuje Moskva podporu, politickou i finanční, a podporuje evropský neofašismus.

Evropskou ultrapravici a Kreml prý spojuje jejich společné nepřátelství vůči Evropské unii. „Rusko takticky využívá lidové nespokojenosti, zaměřené proti EU - jejímž motorem je nenávist vůči cizincům a vládní škrty. Jak ale roste vliv ultrapravicových hnutí po celém evropském kontinentu, Evropa by měla sledovat, z jakých zdrojů jsou tato hnutí financována, nebo budou její instituce ochromeny,“ varuje Luke Harding v deníku Guardian.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…