Putin pozastavil klíčovou mírovou dohodu s USA. Bude se prý pokračovat, až se splní tyto podmínky...

03.10.2016 20:02

Ruský prezident Vladimir Putin pozastavil dohodu se Spojenými státy o likvidaci plutonia. Zdůvodnil to obavami z počínání Washingtonu ve světě a naznačil také, co se musí stát, aby se Kreml k dodržování této dohody vrátil. Server britského deníku Telegraph napsal, že Putin požaduje zrušení sankcí vůči Rusku a po Severoatlantické alianci chce, aby „zacouvala“.

Putin pozastavil klíčovou mírovou dohodu s USA. Bude se prý pokračovat, až se splní tyto podmínky...
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Vladimir Putin pozastavil platnost klíčové dohody o kontrole jaderných zbraní. Chce tak USA přimět ke zrušení sankcí vůči své zemi. A nejen to. „(Washington) by měl přehodnotit své závazky vůči ostatním spojencům v NATO,“ žádá dále ruský prezident. Proč? Protože má strach z akcí Washingtonu, které podle jeho názoru „drasticky změnily podmínky strategické stability v důsledku nepřátelských akcí Washingtonu proti Rusku,“ cituje britský konzervativní deník nejmocnějšího muže Ruské federace.

Celý text v angličtině naleznete zde.

Kromě zrušení sankcí Putin také chce, aby Spojené státy nahradily škody, které způsobily, a aby snížily svou vojenskou přítomnost v ostatních zemích NATO na úroveň z roku 2000. Ve výše zmíněné dohodě se praví, že Spojené státy a Washington budou plutonium doposud využívané v jaderných zbraních nadále využívat jako jaderné palivo. Předpokládá se, že obě země tímto způsobem odstaví až 34 tun nebezpečného materiálu, který by stačil asi pro 17 tisíc jaderných zbraní. Šlo tedy o zásadní dohodu ve snaze o jaderné odzbrojení.

Putin obviňuje Washington také z toho, že neplní své závazky plynoucí z této dohody a pracuje s nebezpečným materiálem, tak aby ho bylo možné v případě potřeby znovu použít v jaderných zbraních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…