Putin pozdravil lidi žijící v České republice. Čtěte

12.02.2019 9:05

Pět účastníků blokády Leningradu, kteří nyní žijí v ČR, dostalo osobní pozdravy od prezidenta RF Vladimira Putina, a to u příležitosti výročí 75 let od ukončení blokády Leningradu. Stalo se tak během slavnostního večera na počest preiéry filmu „Zachránit Leningrad“, která proběhla v pražském kině Lucerna. Píše o tom server Ria Novosti.

Putin pozdravil lidi žijící v České republice. Čtěte
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin na stanici FOX News

„Letos jsme, my, kdo jsme byli pod blokádou města, pobývali na pozvání V. Putina v Petrohradu (Sankt-Petěrburgu). V  první řadě jsem samozřejmě šla na Piskarevský hřbitov, kde je pohřben můj otec, který zahynul 31. ledna 1941,“ uvedla válečná veteránka Irina Juržinová.

Anketa

Podporujete přijetí eura? (Hlasování od 12.2.2019)

8%
92%
hlasovalo: 13416 lidí

Před 75 lety, 27. ledna 1944, se podařilo sovětské armádě prolomit po 872 dnech trvajícím obklíčení německou armádou blokádu Leningradu, dnes Petrohradu. Během blokády se životní podmínky ve městě zhoršily až na samou hranici přežití. Podle některých odhadů v Leningradu zemřelo více než milion obyvatel.

K 75. výročí ukončení blokády Leningradu nacistickými vojsky vznikl film Zachránit Leningrad režiséra Alexeje Kozlova.  Snímek vznikal tři roky a hraje v něm celkem 3 680 lidí. Popisuje osud jednoho z člunů, který měl odvézt do bezpečí obyvatele obléhaného města, avšak kvůli bouři se snaha o útěk změnila v tragédii. Děj se odehrává převážně na dřevěném člunu 752 taženém remorkérem, na němž se pokusilo uniknout až 1 700 lidí. Film nabízí mimo jiné masové scény.

Původní text ZDE.

„Když jsem se dozvěděl o tragédii člunu 752, byl jsem šokován a napsal jsem vládě, že by si tato událost zasloužila pomník přímo v Petrohradu. Šlo o jedny z prvních obětí blokády, a to dokonce o více než tisíc lidí, kteří zahynuli během jedné noci! Rozhodl jsem se, že tento tragický příběh ukážu na plátně a začal jsem psát scénář,“ uvedl Kozlov, producent, autor scénáře a režisér filmu.

Hlavní protagonistku filmu Mariju Melnikovovou si režisér vybral v jejích 14 letech a film se začal natáčet až o dva roky později. Psychologicky a fyzicky náročná role se stala dívčiným filmovým debutem.

Na pražskou premiéru filmu o blokádě dorazili do pražského kina Lucerna diplomaté z vyslanectví zemí SNS, známí čeští politici, filmaři, ale i v Praze žijící Rusové. „V tomto sále jsou přítomni ti, kdo prošli všemi zkouškami blokády, jako byl hlad, zima, dělostřelecká střelba i bombardování ze vzduchu. Svým hrdinstvím zlomili nepřítele a přinesli nedocenitelný vklad k celkové porážce hitlerovského fašismu,“ zmínil mimo jiné ve svém projevu velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij.

Koordinátorka filmového festivalu Nový ruský film, v rámci kterého se premiéra odehrála, byla potěšena, že zájem o film „Zachránit Leningrad“ je obrovský. Film přijde na plátna českých a slovenských kin v březnu, ale již nyní je velká část vstupenek prodána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…