Putin před poslanci: Chtěli nás rozdělit jako Jugoslávii. A dopadli jako Hitler

04.12.2014 11:15

Každoroční projev ruského prezidenta před poslanci byl letos očekáván ještě více než obvykle. Důvodem je vzruch, který se kolem Ruska odehrává prakticky po celý rok vzhledem k událostem na sousední Ukrajině, do kterých Moskva sama zasáhla anexí krymského poloostrova.

Putin před poslanci: Chtěli nás rozdělit jako Jugoslávii. A dopadli jako Hitler
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Vladimír Putin zahájil svůj tradiční výroční projev před poslanci parlamentu poděkováním svým spoluobčanům. Právě díky jim prý Rusko v minulém roce dokázalo ochránit své souputníky, pravdu a spravednost. „Dokázali jsme to díky vám, občané Ruska. Díky chápání významu celonárodních zájmů. Prokázali jsme soudržnost,“ řekl prezident.

Pak se věnoval otázce Krymu, jehož území letos přibylo do svazku Ruské federace. Prezident připomněl, že se tak stalo na základě referenda a následného rozhodnutí parlamentu, který nebyl zvolen účelově, ale řádně již v roce 2010. Prezident připomněl, že na poloostrově žijí ruští lidé a je strategicky důležitou oblastí. Jde však prý ještě o něco jiného. „Byl tam pokřtěn svatý Vladimír, který pak pokřtil celou Rus. Právě zde si naši předkové uvědomili, že jsou jednotným lidem. Krym má pro nás sakrální význam jako Chrámová hora pro muslimy a judaisty,“ zdůraznil Putin.

Pak pohovořil o situaci na Ukrajině a předložil vlastní výklad tamní krize. Do věci podle něj nevhodně zasahují západní země. „Když s námi nevedou dialog, jsme nuceni hájit své zájmy jednostranně,“ řekl k tomu Putin.

„Pokaždé, když si někdo myslí, že je Rusko příliš silné, objevují se podobné nástroje,“ zobecnil pak svůj postoj k iniciativě západních zemí. „Mluvit s Ruskem z pozice síly je nesmyslné,“ varoval vzápětí.

Pak vyjádřil názor, že západní země by docela rády nechaly Rusko rozpadnout jako kdysi Jugoslávii. Dříve se prý takové pokusy i objevily, například v Čečensku. „Nepodařilo se to, my jsme to nepřipustili. Stejně jako se to nepovedlo Hitlerovi, který nás chtěl zatlačit za Ural. Měli by si pamatovat, jak dopadl,“ připomněl ruský prezident.

Rusko podle něj má zájem budovat světové společenství na bázi míru a spolupráce. „Kdo má rád Rusko, měl by si pro ně přát svobodu,“ připomněl světu s tím, že touto svobodou je míněna suverenita a samostatnost.

Rusko podle něj potřebuje zvrátit svou negativní platební bilanci. Proto se rozhodl vyzvat všechny, kteří se s ruským kapitálem uchýlili do ciziny, k návratu. Za tímto účelem vyhlásil amnestii pro veškerý kapitál, který se vrátí do Ruska. „Pokud někdo legalizuje svůj kapitál v Rusku, nebude popotahován ruskými orgány,“ slíbil prezident s tím, že se to týká jakéhokoliv kapitálu, bez ohledu na to, jakým způsobem byl získán. Podle něj už podnikatelé například na Kypru beztak pochopili, že vyvádění peněz do daňových rájů se může pěkně vymstít.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…