Putin přiletěl do Bělehradu, kde ho k nelibosti EU vřele vítají

16.10.2014 14:30

Na krátkou návštěvu Bělehradu přiletěl dnes po poledni ruský prezident Vladimir Putin, aby se zúčastnil oslav 70. výročí osvobození srbské metropole sovětskou armádou. Návštěvu šéfa Kremlu v Srbsku sledují se zdviženým obočím západní země, které Rusko trestají sankcemi kvůli jeho vojenské podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Putin přiletěl do Bělehradu, kde ho k nelibosti EU vřele vítají
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Srbské vedení Putinově cestě přikládá velký význam, byť Bělehrad usiluje o členství v Evropské unii a chystá se s ní zahájit přístupové rozhovory. Srbská vláda kvůli návštěvě dokonce na dnešek přesunula vojenskou přehlídku, která by se jinak měla správně konat až za čtyři dny, 20. října.

Asi hodinová přehlídka má začít v 15:30 SELČ a po jejím skončení Putin odletí do Milána na evropsko-asijský summit ASEM. Podle srbských médií se očekává, že host pronese během přehlídky projev.

Putin byl vřele přivítán Tomislavem Nikoličem

Na bělehradském letišti se ruskému prezidentovi dostalo vřelého přijetí od jeho srbského kolegy Tomislava Nikoliče, s nímž má také hned jednat a poté i podepsat dvoustranné smlouvy. Putin bude hovořit i se srbským premiérem Aleksandrem Vučičem, a to zejména o ekonomických otázkách a rusko-srbské spolupráci. Právě od té si hospodářskou krizí sužované Srbsko slibuje vzpruhu.

Srbsko se do budoucna očividně orientuje na EU, ale odmítá se připojit k protiruským sankcím, protože Rusko bylo se Srby solidární během konfliktů provázejících rozpad bývalé Jugoslávie. Moskva také podporuje Bělehrad v jeho odmítavém postoji k uznání nezávislosti Kosova, někdejší autonomie v rámci Srbska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…