Putin prohlásil obsazené oblasti za součást Ruska

30.09.2022 16:24

Prezident Ruské federace Vladimir Putin podepsal dnes v Kremlu smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů právě k Ruské federaci. Mezinárodně neuznané Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika, dále Chersonská a Záporožská oblast dohromady představují zhruba patnáct procent rozlohy celé Ukrajiny. Píše o tom server ČeskéNoviny.cz.

Putin prohlásil obsazené oblasti za součást Ruska
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Ruský prezident Putin dnes také před zraky členů ruské vládnoucí elity slíbil hájit anektovaná ukrajinská území, představující asi patnáct procent rozlohy sousední země, „všemi dostupnými prostředky“.

„Lidé svoji volbu udělali, jednoznačně si vybrali,“ prohlásil prezident v narážce na výsledky hlasování v mezinárodně neuznané Doněcké a Luhanské lidové republice (DNR a LNR) a částečně okupované Chersonské oblasti a Záporožské oblasti. Putin je přesvědčen, že ruský parlament připojení těchto čtyř oblastí k Rusku schválí. „Je to vůle milionů lidí,“ zdůraznil ruský vůdce, který se odvolával na právo na sebeurčení zakotvené v Chartě OSN i na ruské dějiny, výsledky válek a bitev.

Představitel jaderné mocnosti zároveň vybídl Kyjev k jednání. Zároveň však řekl, že anektovaných území se Moskva nevzdá. Ve svém projevu před podpisem smluv o připojení ukrajinských oblastí k Rusku hovořil kriticky především ke „kolektivnímu Západu“. Ten podle něj z chamtivosti vede hybridní válku proti Ruské federaci. 

Rusové se ale odmítají podřídit hegemonii Spojených států a západním „falešným pravidlům“, uvedl Putin.

Kyjev a Západ výsledky referend neuznávají a nehodlají uznat ani anexi ukrajinského území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…